Moottoriurheilu

Heikki Kullan kolumni: Pelastava enkeli

Yleensä pelastajalla on enkelinkiharat ja siivet selässä. Niin kävi tavallaan Ferrarillekin pahimmassa pulassa, kun Kimi Räikkönen kiharat liehuen näytti autonsa takasiivekkeitä kaikille muille.

Räikkönen on edelleen näiden kukkuloiden kuningas. Ferrarille voitto oli kolmas perättäinen Spassa, mutta tärkeintä oli tällä kertaa, että se pelasti myös Maranellon miehistön yhtäjaksoisen voittoputken jatkumisen myös tämän huonomman kauden osalta.

Ferrarin tallipäällikkö Stefano Domenicali tunnetaan todellisena patrioottina, jolle italialaistiimin menestys on henki ja elämä. Räikkösen voittoajo Spassa saikin pomonsa tunteet pintaan. Domenicali jos kuka on Kimin takuumies Ferrarilla.

Viimeksi Ferrari on jäänyt ilman voittoa Jean Todtin ensimmäisellä kaudella 1993. Nyt merkit olivat uhkaavat, että Domenicalin johdolla tulee seuraava tappiokausi. Onneksi takataskussa oli vielä tämä voimakaksikko Räikkönen ja Spa.

Ferrari on voittanut viisi kertaa seitsemästä viimeisestä Belgian kisasta. Läheltä liippasi, ettei Räikkösestä olisi tullut MM-historian toista kuljettajaa, joka on viidesti peräkkäin voittanut samalla radalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuosi sitten Räikkönen oli johdossa, kun alkoi sataa muutama kierros ennen maalia. Lewis Hamilton meni laittomaksi tuomitulla ohitukselle kärkeen, mutta Kimi olisi voittanut, jos ei niin himokkaasti olisi pyrkinyt takaisin kärkeen.

Näin Räikkönen ei nyt noussut Ayrton Sennan rinnalle viidellä perättäisellä Span valloituksella. Senna takoi tuon ennätyssarjansa Monacon voitoillaan.

MM-taistelun kannalta kausi on mennyt aivan hurlumheiksi. Räikkösestä tuli jo kuudes eri voittaja kuudessa viime kisassa. Jopa Kimillä olisi vielä matemaattiset mahdollisuudet mestaruuteen asti, kun vauhdiltaan jähmettynyt kärkimies Jenson Button on jäänyt odottamaan takaa-ajajiaan.

Voimasuhteiden vaihtelut ovat suorastaan hämmentäviä. Periaatteessa Red Bull on edelleen nopein auto, kuten Sebastian Vettelin kierrosajat sunnuntaina todistivat, mutta voittaakseen sen pitäisi näyttää kyytinsä jo aika-ajossa.

Ferrarille tuli mietittävää voittopäivänäkin, kun bensiinikulutus oli huomattavasti kovempaa kuin Mercedeksellä. Näin periaatteessa identtisellä painotaktiikallakin Mercedeksen moottoreita käyttävät autot pystyvät tankkaamaan myöhemmin kuin Ferrari.