Urheilu

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski hakee mitalivauhtia jalkalihaksiaan kehittämällä

Valmentaja Matti Haaviston sanat ”nyt riittää” kaikuvat kuuroille korville Kuortaneen urheiluopiston Kuortane-hallin punttinurkkauksessa. Hiihtäjä Krista Pärmäkoski vetää kuin vetääkin kolmanteen sarjaansa vielä yhden leuanvedon.

Pärmäkoski teki mediapäivässään torstaina lihaskuntoharjoituksia malliksi ja kuvaajien iloksi. Runsaan tunnin treeni oli normaalia lyhyempi, mutta hiihtäjä otti silti kunnolla tehoja irti. Kiusasi lihaksiaan viimeisiin ponnistuksiin.

– Lihaksen pitää pystyä toimimaan väsyneenäkin. Sitä tarvitaan hiihdossakin, Pärmäkoski perusteli.

Ylävartaloa kehittävät penkkipunnerrukset ja leuanvedot olivat harjoituksen loppuhuipennus ja vahvan Pärmäkosken bravuuri. Niitä ennen kyytiä saivat keskivartalo ja jalat, kun hiihtäjä nousi toistuvasti selinmakuulta yhden jalan seisontaan ottamatta tukea. Tai tekemällä yhden jalan jalkakyykkyä.

Elokuussa avioitunut Krista Pärmäkoski (omaa sukua Lähteenmäki) otti harjoituskauden ohjenuorakseen jalkojen lihaskestävyyden parantamisen. Harjoituskauden kehityskohteeseen ei siivittänyt mikään yksittäinen hävitty kisa. Hiihtäjän mukaan hänen kroppansa ei vaan näyttänyt tasapainoiselta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jalat olivat niin pienet verrattuna yläkroppaan, Pärmäkoski tiivisti.

Valmentaja Haavisto konkretisoi kaksikon yhteisen haasteen.

– Krista sanoi, että hänellä on linnun jalat. Keväällä penkistä nousi enemmän kuin jalkakyykystä, mikä on naisille aika harvinaista. Nyt se on kääntynyt, Haavisto kuvasi.

Ladulla Pärmäkoski sanoi kokeneensa jalkavoimien puutteen vapaalla hiihtotavalla, jolla ylävartalo vei hiihtoa eteenpäin jalkoja paremmin.

– Puntilla olen vetänyt raakaa voimaa ja hiihtänyt ilman sauvoja, Pärmäkoski kertoi lääkkeet jalkavoimien parantamiseen.

Pärmäkoski ei arkaile sanoa ääneen kauden tavoitettaan. Hän haluaa ehdottomasti avata arvokisojen mitalitilinsä henkilökohtaisella matkalla. Plakkarissa on jo neljä viestimitalia, mutta viidettä sijaa korkeammalle hän ei ole MM- tai olympiatasolla yltänyt, kun kisa on ollut pelkästään hänestä itsestään kiinni.

– Minulle ei ole mitään väliä, miltä matkalta se mitali tulee, molemmat hiihtotavat hallitseva hiihtäjä sanoi.

TS–STT