Urheilu

Suomen koripallomaajoukke päihittää Yhdysvallat ainakin pituudessa

Yhdysvaltain koripallomaajoukkueen pelaaja Anthony Davis Bilbaossa torstaina.  Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Yhdysvaltain koripallomaajoukkueen pelaaja Anthony Davis Bilbaossa torstaina. Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Tälle perustalle on rakennettu Suomen koripallomaajoukkueen taktiikka ja asenne. Mutta kun Suomi aloittaa MM-kisat kohtaamalla lauantai-iltana Bilbaossa Yhdysvallat, kentällä nähdään jotain ennenkuulumatonta: Suomen aloitusviisikko on selkeästi pitempi kuin hallitsevan maailmanmestarin.

Yhdysvaltain harjoituspelien aloitusviisikon (Kyrie Irving–Stephen Curry–James Harden–Kenneth Faried–Anthony Davis) keskipituus on 194,4 senttiä, kun se lasketaan NBA:n varaustilaisuuden testeistä saatavien todellisten pituuksien mukaan.

Suomen aloitusviisikko Petteri Koponen–Sasu Salin–Shawn Huff–Erik Murphy–Gerald Lee jr on selvästi pitempi. Suomen viisikon keskipituus on 198,2 senttiä. Koripalloliiton ilmoittamien pituuksien mukaan laskettuna keskimitta nousee jopa 199,8 senttiin, mutta näissä luvuissa on hiukan ilmaa verrattuna eri testileirien julkisiin mittauksiin.

– Me olemme tässä tekemisissä voimien kanssa, joille emme mahda mitään, eli geenien. Jos suomalaiset ovat keskimäärin amerikkalaisia pitempiä, amerikkalaiset ovat keskimäärin nopeampia, Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann naureskeli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuonna 1900 yhdysvaltalaiset olivat maailman pisin kansakunta. Vuodesta 1850 yhdysvaltalaismiesten keskipituus on kuitenkin noussut vain kymmenen senttiä. Se on suorastaan kitukasvua verrattuna useimpiin eurooppalaisiin kansakuntiin, jotka ovat hujahtaneet ohi yhdysvaltalaisista.

Yhdysvaltain MM-joukkueen lyhyys ei kuitenkaan johdu pitkien koripalloilijoiden puutteesta, vaan kieltäytymisistä ja loukkaantumisista. Päävalmentaja Mike Krzyzewski peluuttaa paljon kolmen takamiehen 舡small ball舡 -viisikkoja.

Se on osin pakon sanelemaa mutta myös seurausta Yhdysvaltain pelitavasta, ja kaksissa viime olympiakisoissa Yhdysvallat on pelannut loistavasti tällä taktiikalla.

舡Myös vastustajien pitää pärjätä meidän kanssamme舡, kuuluu Krzyzewskin vakiolausahdus lyhyitä viisikoita koskien. Sillä hän tarkoittaa, että hitaamman ison miehen on vaikea vartioida heittovoimaista ja nopeaa pientä miestä.

Dettmann on tästä samaa mieltä.

– Koripallo ei ole isojen, vaan nopeiden miesten peli. Mitä paremmin me pysymme liikkeessä mukana, sitä paremmin me pärjäämme tässä ottelussa, hän ennakoi.

Yhdysvaltain tämänkertainen MM-joukkue eroaa kuitenkin ratkaisevasti olympiajoukkueista. MM-joukkueen etukentän pelaajista vain Rudy Gaylla on heittovoimaa kolmen pisteen viivalta.

Sen vuoksi Yhdysvallat on kasannut vaihtopenkilleen kolme varasentteriä siltä varalta, että ratkaisupeleissä eteen tulee vastaan isokokoinen Espanja.

Lyhyen valmistautumisen takia Yhdysvaltain hyökkäyspeli on harjoituspeleissä näyttänyt sekavalta. Siksi Krzyzewski haluaa luoda nopeita hyökkäyksiä puolustuksen avulla ja usuttaa takamiehensä painostamaan vastustajan pallollista pelaajaa.

Yhdysvaltain heittovoimainen takakenttä soveltuu kuitenkin huonosti tähän taktiikkaan. Aloitusviisikon kolmesta takamiehestä James Harden ja Stephen Curry ovat puolustuksessa pelkkiä matadoreja, Kyrie Irving keskinkertainen.

Yhdysvaltain miehistö soveltuu päävalmentajan taktiikkaan huonommin kuin kertaakaan Krzyzewskin 2005 alkaneella päävalmentajakaudella. Yhdysvallat on yksi mestarisuosikeista mutta haavoittuvampi kuin vuosiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

TS–STT