Turun SM-rallin rakentaminen vaati vuoden työn
Ralli Suomen mestaruustason rallikilpailun järjestäminen ei onnistu kiireellä.
Kun Turun Urheiluautoilijat sai viime lokakuussa tietää, että se saa jälleen järjestettäväkseen SM-rallin 29.–30. elokuuta, valmistelutoimenpiteet alkoivat saman tien.
TUA:n 50-vuotisjuhlarallin järjestäminen vaatii monen seuran yhteistyötä. TUA:lla on järjestelyvastuu, mutta sillä on apuna yhdeksän muuta autourheiluseuraa.
– Rakkaudesta ralliin, ja kaikki tehdään talkoovoimin. Vastaavasti TUA:n jäsenet ovat auttamassa, kun muut paikallisseurat järjestävät omia kisojaan, kilpailunjohtaja Timo Kutila painottaa.
Vaikka TUA saikin virallisen tiedon järjestelyoikeudestaan lokakuussa, käytännössä valmistelut aloitettiin heti viime vuoden rallin jälkeen, joka sekin ajettiin vastaavana ajankohtana.
– Kilpailussa on kahdeksan erikoiskoetta, joista kolme ajetaan perjantai-iltana. Ensimmäinen kilpailija starttaa Turun kauppatorilta kello 19.45, joten alkupään kilpailijat saattavat päästä ajamaan hieman valoisammissa olosuhteissa kuin loppupään kuskit, kertoo reittijohtaja Raimo Leino.
Reitti seuraa pääpiirteittäin samoja teitä kuin vuosi sitten, mutta ensimmäinen pätkä on Lavamäki Vahdolla.
– Se lienee yksi tämän alueen vaikeimmista pätkistä, jota ei ole ajettu ralleissa yhdeksään vuoteen. Ralliin ilmoittautuneesta 101 kuskista kovinkaan moni ei siellä ole ajanut, Leino arvelee.
Yksi rallien tekemiseen liittyvistä välttämättömistä asioista on lupien hankkiminen. Tieluvat pitää pyytää sekä valtion omistamista teistä että yksityisteistä. On myös todennäköistä, että yhdellä erikoiskokeella on useampia yksityisteitä.
– Valtion omistamiin teihin luvat haetaan ELY-keskukselta ja yksityisteihin niiden tiehoitokunnilta. Lisäksi tarvitsimme esimerkiksi luvan Turun kaupungilta kauppatorin käyttämiseksi, Poliisilta luvan yleisötilaisuuden järjestämistä varten ja vielä ELY-keskukselta luvan melua ja tärinää aiheuttavasta tilapäisestä toiminnasta, Leino selvittää.
Kutilan ja Leinon merkittävänä apuna on ollut Citroën-autojen maahantuoja Auto-Bon Oy. Rallireitin rakentamisessa autona on ollut Citroën DS5 Sport Chic Hybrid eli luontoa on kunnioitettu mahdollisimman paljon, koska auto on liikkunut hyvin paljon sähköllä.
Kilpailunjohtaja Kutilan puuhat eivät silti lopun siihen, kun viimeinen kilpailijapari on saapunut lauantaina maaliin.
– Edessä on vielä reitin jälkisiivous, sillä tiet pitää saattaa sellaiseen kuntoon kuin ne olivat ennen rallia. Se vie ydinporukalta jopa kuusi viikkoa. Tosin heti erikoiskokeen jälkeen tiestö lanataan ajokuntoiseksi. Myös autourheilun kattojärjestö AKK:lle pitää tehdä erilaisia raportteja koko kisatapahtumasta, Kutila painottaa.
TS–PEKKA JÄRVIÖ