Urheilu

Salomäki haki sataselta kisavauhtia

Seiväshyppääjä sadan metrin loppusuoralla. Hallitseva Suomen mestari Eemeli Salomäki testasi vauhtiaan pikamatkalla. Kovempaa olisi saanyt, mies itse sadatteli.
Seiväshyppääjä sadan metrin loppusuoralla. Hallitseva Suomen mestari Eemeli Salomäki testasi vauhtiaan pikamatkalla. Kovempaa olisi saanyt, mies itse sadatteli.

Seiväshyppääjä Eemeli Salomäki oli jättänyt Tilastopajacupiin tullessaan yllättäen seipäät kotiin. Someron Esan nuori lupaus ei harpponutkaan vauhtia Paavo Nurmen stadionin seiväspaikalla, vaan hän pinkoi satasen.

Salomäki voitti oman eränsä ja karjui maalissa kuin eläin – ei tosin tyytyväisyyttään. Aika 11,11 ei kelvannut nuorukaiselle.

– Voi jeesus! Kauhea puristus koko matkan. Olisi pitänyt päästä paljon, paljon kovempaa, hän kommentoi.

Salomäki sijoittui lopputuloksissa neljänneksi. Kisan voitti Lauri Kalima tuloksella 10,77.

Salomäki kertoi ennen kisaa tavoitteekseen 11 sekunnin alituksen. Tyytymättömyydestään huolimatta Salomäki teki uuden ennätyksensä. Vanha satasen ennätys 11,38 oli kaudelta 2006.

Kalevan kisoissa
tasainen viisikko

Ensi viikonloppuna käytävien Espoon Kalevan kisojen seipäässä panokset ovat kovat: ellei joku yllättäen ylitä Berliinin MM-kisojen A-rajaa 570, Suomelta lähtee arvokisoihin vain yksi seiväsmies, Kalevan kisojen voittaja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lähtökohdat kilpailuun ovat kutkuttavan tasaiset. Kauden viiden parhaan seiväsmiehen noteeraukset mahtuvat 15 sentin sisään. Mestari löytynee akselilta Eemeli Salomäki (kauden paras 555), Vesa Rantanen (560), Jarno Kivioja (555) Mikko Latvala (550) ja Matti Mononen (hallissa 545).

Salomäen tavoitteet Kalevan kisoissa ovat selvät: uusia Suomen mestaruus ja hankkia voitolla kisalippu Berliinin.

– Ei sitä voi enää vähempään tyytyä kuin, mitä on jo saavuttanut. Siellä on kuitenkin monta hyvää jätkää, jotka haluavat ottaa minulta päänahan, Salomäki muistutti.

Berliinin B-raja on 555. Jos kilpailun taso jää heikoksi ja voiton ottaa esimerkiksi Mikko Latvala B-rajaa huonommalla tuloksella, MM-valinta menee kimurantiksi.

Maltilla kohti
kuutta metriä

Salomäki ei juossut Tilastopajacupin satasta minään vitsinä. Juoksu oli hänen herkistävä nopeusharjoituksensa Kalevan kisoja varten.

– Harjoittelen nopeutta paljonkin, koska seiväshyppyhän on oikeastaan nopeuslaji. Mitä lujempaa juoksee, sitä korkeamman otteen ja isomman seipään voi ottaa käyttöön.

– Juoksuvauhti on verrannollinen siihen energiaan, mitä taipuvaan seipääseen siirtyy.

– Seiväshyppääjien nopeutta on vähän vaikea verrata, mutta arvelisin, että olen tällä hetkellä Suomen nopein seiväshyppääjä.

21-vuotiaan seiväslupauksen otteet on huomioitu yleisurheilupiireissä, ja jotkut pitävät häntä muun muassa loistavien nopeusominaisuuksien takia potentiaalisena kuuden metrin ylittäjänä.

– Kyllähän tuollainen herkistää. Hieno asia, että minuun luotetaan. Seuraavaksi pitää näyttää, että olen luottamuksen arvoinen, nuorukainen totesi.

Milloin Eemeli Salomäki sitten ylittää Jani Lehtosen Suomen ennätyksen 582?

– Kiperä kysymys. Tuskin vielä tällä tai ensi kaudella. Pitää saada terveitä harjoitusvuosia alle ja edetä sentti sentiltä. Toivottavasti se jossain kohtaa sieltä tulee, Salomäki hymyili.