Moottoriurheilu

Vatanen tietää miten palataan

Kansainvälisen autoliiton FIA:n uudeksi puheenjohtajaksi ehdolle asettunut Ari Vatanen ilmaisi liikutuksensa autourheilun viime päivinä kokemista synkistä ajoista, kun rallissa ja radalla kolme ihmistä menetti henkensä ja Felipe Massa loukkaantui vaikeasti.

– Kun tällaisista vakavista onnettomuuksista kysytään, olen aina vastannut, että koen ne inhimillisenä tragediana. Kun kuulin lauantai-iltana, että Massan tila olisikin pahempi kuin mitä luultiin, suhtaudun herkemmin näihin asioihin kuin joku muu. Se pysäytti koko illaksi, koska millään, mitä me ihmiset teemme tai saavutamme ei ole sillä hetkellä mitään merkitystä, kun jollekulle tapahtuu jotain ikävää.

– Se vain muistuttaa, että elämme tavallaan kuin kahdessa eri maailmassa samaan aikaan.

Vatanen taisteli omasta elämästään loukkaannuttuaan hengenvaarallisesti Argentiinan rallin ulosajossa 1985.

Olitko sama kilpakuski Vatanen, kun palasit autourheilun pariin pitkän toipumiskamppailusi jälkeen?

– Vaimo väittää, että joitain suomuja minun silmistäni putosi. Olin kuin ravihevonen, jonka näkökenttä laajeni, kun suojaläpät silmiltä aukenivat. Näin elämää ja sen värejä enemmän kokonaisuutena.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Mutta vauhtikin oli sama ja kaasujalka oli entisellään. Kun paranee, on vain luontainen halu ajaa lujaa, kun elämänhalu on palannut takaisin. Se on kuin toinen luonto siellä kuvun alla.

Autourheilu ei
pääse riskeistään

– Vien sen pidemmälle. Elämä pysyy hauraana joka tapauksessa. Se vain täytyy elää niin kuin se on. Näitä elämän banaaninkuoria ei saada kerätyksi millään pois. Sellaista on absurdia edes esittää. Elämä vain menee eteenpäin rohkeiden ihmisten panoksella, mutta samalla pitää meidän urheilulajiamme katsoa aina, että se voidaan tehdä paremmaksi.

– Ehkä F1-autoissa pitäisi olla sellainen etuosa, että mikä vaan tulee ilmasta niin kuin Massan tapauksessa kimpoaisi ylitse, kun kuskin pää olisi tämän linjan alapuolella, Vatanen tuumaili.

Turun Sanomat, Budapest

HEIKKI KULTA