Jalkapallo

Äärimmäisen hankalan kauden kokenut Riku Riski piti koko ajan selvänä, että palaa joskus TPS-paitaan

Edellisen kerran Riku Riski nähtiin TPS-paidassa syksyllä 2010. Yli vuosikymmenen kierros ulkomailla ja HJK:ssa kuitenkin päättyi, kun 33-vuotias laitahyökkääjä allekirjoitti turkulaisten kanssa 2+1-vuotisen sopimuksen.

– Koko uran ajan on ollut selvää, että todennäköisesti paluu tulee jossain vaiheessa. Konkreettisia neuvotteluja ei ollut ennen kuin vuodenvaihteen aikoihin, mutta kun ne tulivat ajankohtaiseksi, niin ne saatiin myös maaliin aika nopeasti, Riski kertoo.

TPS tavoitteli viime kaudella isoilla satsauksilla liigapaikkaa, mutta se jäi lopulta haaveeksi. Sarjatasolla ei kuitenkaan Riskin mukaan ollut mitään merkitystä paluun kannalta, vaan hän halusi vielä pelata TPS:ssä.

Vaikka joukkue ei ole vielä asettanut nousua viralliseksi tavoitteekseen, toistaa Riski usein kuullun ajatuksen TPS:n kuulumisesta liigaan. Itselleen hän toivoo ennen kaikkea ehjää kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ja että löydän peli-ilon ja itseluottamuksen omaan pelaamiseen, mikä varsinkin viime vuoden jälkeen on ollut vähän hakusessa.

Viiden eri maan pääsarjassa pelannut ja 26 kertaa Huuhkajissa esiintynyt laitahyökkääjä tuo seuraan paljon kokemusta. Riski on vanhan peli- ja maajoukkuekaverinsa Kasper Hämäläisen lisäksi kenttäpelaajista ainoa yli 25-vuotias.

– Jos olen 10–15 vuotta vanhempi kuin suurin osa pelaajista kopissa, niin kyllä minulla on jonkinlainen vastuu mitä siellä tapahtuu ja ottaa johtajan roolia.

Riski saatetaan nähdä kentällä jo lauantaina, kun TPS matkustaa SalPan vieraaksi Ykköscupissa. Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Turun Sanomien verkkosivuilla klo 13.45 alkaen.

Kovin suuria minuutteja Riskille ei kuitenkaan ole luvassa. Alla on hankala kausi, sillä aiemmin satunnaisesti vaivannut selkä vaati operaation.

Liigassa pelejä kertyi vain yksi, jonka lisäksi Riski pelasi muutaman pelin Kakkosta Klubi 04:n riveissä.

– Leikkauksen jälkeen selkä tuli tosi hyvään kuntoon. Mutta sitten kilpailu pelipaikoista oli niin kovaa, etten saanut enää jalkaa oven väliin HJK:n edustusjoukkueeseen, niin se kausi meni vähän siinä, pari päivää TPS:n mukana harjoitellut Riski kertoi.

Riski nousi kansainvälisen huomion kohteeksi neljä vuotta sitten, kun hän kieltäytyi eettisistä syistä maajoukkuekutsusta, koska Huuhkajien harjoitusleiri oli ihmisoikeuksia polkevassa Qatarissa. Kun kisat viime vuonna lähestyivät, Riskille tulvi haastattelupyyntöjä ja muita yhteydenottoja.

– Niitä tuli tosi paljon varsinkin muutamat viimeiset kuukaudet ennen MM-kisojen alkua. Arvostan sitä mahdollisuutta, mutta nyt olen taas kääntänyt katseet pelaamiseen ja keskityn jalkapalloilijana olemiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jalkapallomaailmassa ratkaisu oli poikkeuksellinen, eikä muita kieltäytyjiä ole näkynyt. Riski ei sitä odottanutkaan, vaan oli tyytyväinen nähdessään Qatarin ja myös jalkapallon synkkien puolien nousevan puheenaiheeksi.

– Olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten ison huomion se sai, ja miten paljon keskustelu kääntyi itse ongelmaan. Jalkapallo nähdään iloisena, hyvänä ja yhteentuovana asiana, mutta tämä on se varjopuoli, hän toteaa.

Katso myös TPS:n avaus Ykköscupissa: Suora lähetys ottelusta SalPa–TPS la 4.2. kello 13.45.

TS näyttää helmikuussa kolme TPS:n Ykköscup-ottelua. Seuraavat lähetykset ovat lauantaina 11.2. TPS–KäPa ja lauantaina 18.2. TPS–EIF.

Juttua päivitetty tiedostustilaisuuden jälkeen kello 13.30.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 17.35.