F1

Webber sulki ylpeänä F1-kansionsa

Mark Webber jätti F1-ympyrät taistelijana. Viidestä viimeisestä Grand Prix -kisastaan hän päätti neljä palkintopallilla. 37-vuotias australialainen kuittasi viimeisestä kaudestaan MM-sarjan kolmossijan yhdessä neljännen valmistajien mestaruuden ohella.

Webber ajoi uransa 28 viimeistä kisaa voitotta. Viimeisin tuli 2012 Silverstonessa. Britannian GP-aattona viime kesänä hän julkisti lopettavansa tämän vuoden päätteeksi ja siirtyvänsä Porschelle Le Mans -kuljettajaksi GT-autoiluun.

Kysyimme haastattelun aluksi, tuntuuko Webberistä, että hänelle jäi jotain saavuttamatta F1-uraltaan?

– Tietenkin olisin halunnut voittaa yhden mestaruuden, ja sehän oli lähellä 2010. Ilman onnettomuutta Heikki Kovalaisen kanssa Valenciassa ja ulosajoani Koreassa, olisin luultavasti saavuttanut sen, mutta toisaalta kaksi keskeytystä kaudessa on jotain, mitä voikin odottaa.

– Olisin toivonut voittavani myös Melbournessa australialaisfanien edessä.

– Kaiken kaikkiaan voin kuitenkin sulkea kaikki kansiot, sillä saavutin paljon enemmän, mitä ikinä osasin unelmoidakaan lähdettyäni Australiasta Eurooppaan kauan sitten. Olen ylpeä tuloksistani, ja kiitollinen niistä mahdollisuuksista, joita minulle tarjoutui.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Nyt on sitten uudet tavoitteet Porschen kanssa, ja odotan todella innolla päästäkseni aloittamaan työt heidän kanssaan.

Vahvat kisat
loppukauteen

Oletko tyytyväinen siihen, miten F1-urasi päättyi?

– Olen iloinen loppukauden tuloksistani, mutta valehtelisin, jos väittäisin, etten ole pettynyt, kun en voittanut kertaakaan viimeisellä kaudellani. Halusin niin kovasti vielä yhden viimeisen voiton ennen siirtymistä muualle, mutta Sebastian Vettel oli niin tavattoman vahva koko toisen puolikkaan ajan, vaikka pari kertaa onnistuinkin päihittämään hänet aika-ajossa.

– En oikeastaan koskaan pystynyt vastaamaan hänelle kisoissa, mutta pystyin sentään lyömään kaikki muut muutaman kerran, joten lähden uskoen tehneeni hyvää työtä tiimille.

– Olen täysin vakuuttunut, että tein aivan oikean päätöksen lopettaessani F1-urani tähän.

Päätös syntyi
viime jouluna

Ilmoitit lopettamisesta Silverstonessa, mutta vaikutti siltä, että olit tehnyt päätöksesi paljon aiemmin. Miten motivoit itseäsi loppukauden ajan, kun tiesit siirtyväsi ensi vuodeksi Porschelle?

– Olet oikeassa. Tein ratkaisuni vuosi sitten jouluna 2012, mutta läheisteni lisäksi kerroin siitä vain Dietrich Mateschitzille. En halunnut tiimin suhtautuvan minuun niin, että olen luovuttamassa, joten jatkoin töitä samaan tapaan kuin aina ennenkin. Kuten tiedät, minun olisi pitänyt voittaa Malesiassa... mutta ilmoitin päätöksestäni vasta, kun aika oli mielestäni kypsä sille.

– Motivointi ei ollut vaikeaa, koska halusin lopettaa korkealla tasolla.

– Tunnustan kyllä, etten tehnyt enää yhtä rankasti töitä fyysisellä puolella. Rentouduin vain kotona, ja tulin enää sitten vain kisoihin kesätauon jälkeen. Kisoja oli niin paljon peräkkäin, ettei kuntopuolesta koskaan tullut murheita. Huomasin myös, etten halunnut enää polttaa itseäni niin intensiivisesti kuin ennen. Ei ole epäilystäkään, ettenkö lopettanut juuri oikeaan aikaan.

Siinä missä Vettel keskeytti koko kaudella vain kerran, Webberiltä jäi neljä kisaa kesken ja hänellä vilisi vaikeuksia myös aika-ajoissa. Mistä ne johtuivat?

– Toivoisin tietäväni. Valtaosa ongelmista johtui kers-systeemistä, ja ne olivat identtisiä siihen, mitä myös Vettel koki autossaan. Olen varma, että tiimi viritti kummatkin autot samalla huolellisuudella, mutta kun tehdään töitä sähkön ja sähköisten systeemien kanssa, aina voi tulla pulmia. Minulla oli myös paljon enemmän starttimurheita kuin Vettelillä, eikä niihin missään vaiheessa löytynyt syitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olen varmasti yhtä hyvä kuljettaja kuin eräät yhden mestaruuden voittaneet, mutta olenko yhtä hyvä kuin moninkertaiset mestarit? Ei, en ole. Ja voin elää sen tiedon kanssa, Webber huoahti.

Webberin jälkeen F1-sarjan vanhin kuljettaja ensi kaudella on 34-vuotias Kimi Räikkönen.

Turun Sanomat, Lissabon

LUIS VASCONCELOS

Faktat

323 Rubens Barrichello

307 Michael Schumacher

256 Riccardo Patrese

252 Jarno Trulli

247 Jenson Button

246 David Coulthard

216 Fernando Alonso

215 Mark Webber

210 Gerhard Berger

208 Andrea de Cesaris