F1

Vettel jää kaipaamaan uransa parasta autoa

Sebastian Vettel voitti kauden 19 kisasta 13. AFP/Nicolas Asfouri
Sebastian Vettel voitti kauden 19 kisasta 13. AFP/Nicolas Asfouri

Sebastian Vettel sinetöi yhdeksännellä perättäisellä ja kauden yhteensä kolmannellatoista voitolla uransa neljännen perättäisen maailmanmestaruuden Brasilian Grand Prix -finaalissa.

Näillä kahdella merkinnällä 26-vuotias saksalaistähti sivusi F1-historian kahta merkittävintä ennätystä.

Vettel tavoitti Michael Schumacher vuonna 2004 kirjaaman yhden kauden voittoennätyksen, ja otti samalla kiinni Alberto Ascarin, joka 60 vuotta sitten kausilla 1952-53 teki perättäisten täysosumien ennätyksen.

Vettel itse on yksi niistä harvoista nykykuljettajista, jotka tuntevat F1-historian kohtuuhyvin. Hän näyttikin erityisen tyytyväiseltä saavutuksiinsa, ja myönsi haastattelussa avoimesti MM-kauden 2013 tarjonneen hänelle aivan uskomattoman vuoden.

Millainen yleistunnelma sinulle kaudesta jäi?

– Uskoisin tarvitsevani muutaman viikon kotona rentoutumiseen ja miettiäkseni, mitä oikein saavutimme pystyäkseni vastaamaan tähän kysymykseen perusteellisesti. Tietysti kausi oli uskomaton, mutta yhä tarvitsen aikaa ymmärtääkseni kaiken, mitä oikein teimme. Ihmiset juttelevat kanssani ennätyksistä, joita olen lyönyt tai sivunnut, mutta on hankalaa tiedostaa, mitä ne oikein merkitsevät.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– En aja lyödäkseni ennätyksiä, vaan ajan vain voittaakseni jokaisen kisan, mihin osallistun. Tietysti olen tietoinen ennätyksistä, jotka olen saavuttanut, koska jokainen hokee niistä minulle yhtenään – ei toki tiimin sisällä, mutta jokainen, joka työntää mikrofonin eteeni, kyllä kysyy niistä.

– En vain pysty arvioimaan niiden merkitystä, koska juuri nyt ne ovat vain numeroita, ja tarvitaan aikaa ymmärtää, mitä mikin tarkoittaa.

Singaporesta asti
täydellinen auto

Voitit 13 kertaa 19 kisasta, eikä kukaan pystynyt päihittämään sinua yhdeksässä viimeisessä kisassa. Sinulle tuntuu kuitenkin olevan yhä hankalaa myöntää, että dominoit kautta niin suvereenisti. Tuntuuko sinusta, että olit vieläkin ylivoimaisempi kaudella 2011?

– Olen hallinnut 4-5 viime kisaa, se on totta, koska Red Bull teki niin hämmästyttävän hyvää työtä, ja paransi autoa koko ajan. Singaporesta asti RB9 on ollut käytännöllisesti katsoen aivan täydellinen. Sitten ei tarvittu enää paljon ajamista, jotta löysimme heti parhaat mahdolliset säädöt. Meillä oli erinomainen käsitys siitä, miten auto toimi, eikä ollut vaikeaa pysyä kilpailijoidemme edellä.

– Mutta siihen asti suurin osa voitoistani vaati todella rankkaa taistelua, emmekä hallinneet kaikkia kisoja. Mielestäni MM-taiston ratkaisi se, miten pystyimme kehittämään autoa melkein loppuun asti, kun muut tallit tuntuivat kääntävän huomiotaan jo enemmän 2014-autojen suunnitteluun.

– Ei tuota pulmia myöntää, että minulla oli fantastinen auto viimeiset 5-6 kisaa, sellainen, jolla pystyi rutistamaan täysillä koko matkan joutumatta pelkäämään sen hallittavuuden puolesta. Auto parani ja oli aivan ilmiömäinen loppukaudesta. RB9 on paras auto, mitä olen koskaan ajanut, koska sillä pystyi saavuttamaan loistavia kierrosaikoja, ja se oli niin luotettava.

– Minulle tuli vain yksi keskeytys, ja se on vähäisin keskeytysmäärä koko elämäni aikana, joten tiimi onnistui toimittamaan minulle lähtöruudukon nopeimman ja luotettavimman auton, mikä on aivan maaginen suoritus.

Monzassa
magiikkaa

Mikä voitto tarjosi suurimman tyydytyksen?

– Äh, sitä on vaikea valita. On niin monta, niin hankalaa nimetä joku niistä, kun voitimme niin monella eri tavalla. Voitto Monzassa oli ihan erityinen, koska se rata on perinteisesti ollut meille niin hankala, mutta teimme, mitä pitikin lyödessämme erittäin kovat kilpailijamme. Singaporessa taas kadotimme kaikki hankkimamme edut turva-autotilanteen vuoksi, ja sitten piti vetää todella rajusti varmistaaksemme, että pystymme tekemään taas varikkokäynnin pysymällä Nico Rosbergin edellä. Japanissa auto oli aivan loistava, ja oli todella mahtavaa revittää sillä täysiä maailman parhaalla radalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Mutta niin oli hienoa voittaa myös Abu Dhabissa, Austinissa ja Brasiliassakin, etten todellakaan pysty nostamaan yhtä muiden yläpuolelle. Monza oli kyllä tiimille jotain aivan erityistä, Vettel listaili.

Turun Sanomat, Lissabon

LUIS VASCONCELOS