Moottoriurheilu

Mosleyn tien pää

Kansainvälisen autoliiton FIA:n päätös haastaa formula 1 -tallien yhdistyksen FOTA:n kaikki osapuolet oikeuteen toi sellaisen mahdollisuuden, ettei meillä ole ensi vuonna lainkaan tällaista FIA:n järjestämän autoluokan kaltaista kilpasarjaa ensi vuonna.

Juuri kun aloimme uskoa kahteen erilliseen kilpasarjaan, joista toista isännöi FOTA ja toista FIA, kattojärjestö iskikin pöytään oikeushasteen, jolla mahdollisesti pysäytettäisiin talliyhdistyksen suunnitelmat oman vaihtoehtosarjan käynnistämisestä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kahdeksan FOTA-talliia perääntyisivät omissa suunnitelmissaan. Mutta aivan samoin kuin on mahdonta saada kahdeksan FOTA-tallia palaamaan FIA:n ruotuun, on lähes yhtä vaikeaa löytää FIA:lle vähintään 16 autoa starttaamaan ensi vuoden MM-sarjaan, mikä tarkoittaisi, että koko MM-arvo jouduttaisiin peruuttamaan.

On kaukainen mahdollisuus, ettei olisi koko mestaruussarjaa, mikä olisi kaikkein naurettavin lopputulos nykyiselle valtakiistalle. On kuitenkin yhä mahdollisuus ratkaista tämä kiista seuraavassa FIA:n maailmanneuvoston istunnossa ensi viikon keskiviikkona, mutta silloin FIA:n pitäisi siirtää puheenjohtajansa Mosley tylysti syrjään.

Totuus on, että nykyiset problemaatikat johtuvat juuri herra Mosleystä, hänen sanelupolitiikastaan ja jatkuvista mielenmuutoksistaan sekä sekaantumisistaan sääntökuvioihin. Mosleyn ilmeinen heikkous on olla täysin kuuntelematta, mitä muut sanovat.

Jos Mosley syrjäytettäisiin FIA:n johdosta, todennäköinen seuraaja olisi USA:n autoliiton päämies Nick Craw. Odotetaan nyt 24.kesäkuuta, jos FIA:n maailmanneuvosto edelleen pelastaa Mosleyn aseman ja heitetäänkö F1-autoilu saman tien surmansuuhun.

Silverstone/Luis Vasconcelos