F1

Silverstone kuin sotatanner

Kammottava brittisää, Jenson Buttonin mahdollisuudet voittaa kotiyleisönsä kannustamana ja jopa viikonlopun tarjoama miniloma Britannian Grand Prix -radalla eivät juuri herättäneet keskusteluja torstaina Silverstonen varikolla.

Normaalisti nämä olisivat riittäneet jos joltiseenkin jutunjuureen, mutta torstaina kaikki tuntui keskittyvän, mitä tapahtuu juhannusaattona kansainvälisen autoliiton FIA:n ja formula 1 -tallien yhdistyksen FOTA:n välillä vellovassa sodassa.

Max Mosley lähetti uhkavaatimuksen Toyotalle, McLarenille, BMW:lle, Renaultille ja Brawn GP:lle, missä vaadittiin viimeistään perjantaina näitä suostumaan ehdoitta mukaan vuoden 2010 MM-sarjaan tai ne jätetään pois sarjasta.

Jokainen asialle vihkiytynyt jännittää nyt, antaako FOTA lopulta periksi vai julkistaako FIA viisi uutta hyväksymäänsä tallia mukaan ensi vuodeksi noiden viiden tilalle.

FOTA-lähteiden mukaan FIA todellakin lähetti tuollaisen kirjeen viidelle tallille keskiviikkoiltana ja odotti vastausta torstaiaamuksi. Yksikään näistä ei kuitenkaan vastannut ja ne ovat taanneet muille talleille, ettei Mosley pysty manipuloimaan niitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime hetkessä Mosley olisi valmis nostamaan budjettikaton sataan miljoonaan euroon ensi vuodeksi, mutta pelkkä kulukatosta puhuminen on myrkkyä huipputalleille.

Mitä sitten tapahtuu perjantaina? Se on sadan miljoonan dollarin kysymys, eikä siihen pysty vastaamaan kukaan.

Kuljettajat
odotuskannalla

– Olen sanonut useasti ennenkin, että haluan ajaa kilpaa jossain maailman parhaista talleista ja parhaita kuljettajia vastaan. Jos F1 koostuu jatkossa vain pikkutiimeistä ilman huipputeknologiaa ja ilman huippukuljettajia, se ei kiinnosta minua. En lopeta. Olen vasta 27-vuotias ja rakastan kilpa-ajoa. Ajan sitten jossain muussa sarjassa ja toivottavasti parhaissa talleissa parhaita kuskeja vastaan parhaalla teknologialla.

Felipe Massa sanoi sen vieläkin suoremmin.

– Minulla on sopimus Ferrarin kanssa ja ajan Ferrarilla ensi vuonna. Jos Ferrari jää kaikesta huolimatta yhä F1:een, olen onnellinen ajaessani MM-sarjassa, koska se on silloin paras sarja. Mutta jos ratkaisua pulmaan ei löydy, sitten menen siihen sarjaan, missä Ferrari ajaa, koska tiedän heidän valitsevan parhaan sarjan.

Tallipäälliköt pysyttelivät torstaina mahdollisimman etäällä mediasta välttääkseen viime hetken lisäriidat. Paljon pienimuotoisia tapaamisia tehtiin ja paljon keskusteltiin FOTA:n valmistellessa vastaustaan perjantaiksi, kun FIA:n lopullinen tallilista julkaistaan.

Illalla FOTA kokoontui Renaultin tiloihin päättämään strategiastaan.

Silverstone/Luis Vasconcelos