Kim Suominen menehtyi kesken harjoitusten – junioripelaajille kriisiapua, kynttilät valaisivat pimennettyä jalkapallokenttää
Entinen maajoukkuejalkapalloilija Kim Suominen menehtyi torstaina. Hän sai sairaskohtauksen kesken TPS:n juniorijoukkueen harjoitusten Kupittaalla, eivätkä elvytysyritykset tuottaneet tulosta.
Turun kaupunki järjestää kriisiapua tilanteen kokeneille nuorille pelaajille ja muille, joita tapaus koskettaa. Apua on tarjolla TPS:n perjantaina järjestämässä tilaisuudessa.
– Aikuisten olisi hyvä keskustella lasten ja nuorten kanssa asiasta, sillä tällaiset äkilliset tapahtumat saattavat aiheuttaa monenlaisia tunteita, kuten ahdistusta ja epätietoisuutta. Nopea kriisiapu on äärimmäisen tärkeää traagisen tapahtuman yhteydessä, johtava sosiaalityöntekijä Kaarina Katas sosiaalipäivystyksestä kertoo Turun tiedotteessa.
Suominen oli kuollessaan vain 52-vuotias. Viimeiset kymmenen vuotta Suominen valmensi TPS:n P17-joukkuetta.
– Kimiin kulminoitui tietty suoraselkäisyys ja lojaalius. Iso persoona herätti tunteita monessa suunnassa. Tämä on järkyttävä tilanne, menetimme hänet ihan liian aikaisin, Palloliiton pääsihteeri ja Suomisen entinen joukkuetoveri Marco Casagrande totesi liiton sivuilla.
TPS:n seurayhteisöön kantautui järkyttävä suru-uutinen torstai-iltana.
— TPS Jalkapallo (@TPSjalkapallo) November 19, 2021
Pitkän uran niin pelaajana kuin valmentajanakin TPS:ssä tehnyt Kim Suominen menehtyi työnsä ääreen 52 vuoden iässä.
Koko TPS jää kaipaamaan Kimiä ja ottaa osaa hänen perheensä sekä omaistensa suruun. pic.twitter.com/8pzZeMdmTD
Videolla Kim Suominen kommentoi pelaamistaan vuonna 1990:
Lausteelta kotoisin oleva TPS-kasvatti voitti kasvattajaseuransa paidassa Suomen cupin vuonna 1991 sekä sarjassa hopeaa ja pronssia. Sen jälkeen tie vei kotimaassa Jaroon ja TPV:hen, joista jälkimmäisessä keskikenttäpelaaja pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta vuonna 1994.
Sen jälkeen edessä oli kolmen vuoden rupeama ulkomailla. Suominen pelasi itävaltalaisessa Admira Wackerissa sekä ruotsalaisessa IFK Norrköpingissä, kunnes palasi Turkuun kaudeksi 1998. Tällä kertaa hän veti kuitenkin ylleen Interin sinimustan pelipaidan.
1990-luvun puolivälissä Suominen oli myös vakiokasvo Suomen maajoukkueessa. Kaikkiaan hän pelasi 39 A-maaottelua ja viimeisteli niissä neljä maalia.
Peliuransa Suominen päätti kaudella 2000 TPS:n paidassa. Peliuransa jälkeen hän pyöritti muun muassa pubia Turussa.
Välillä harvinaisempaa herkkua. Kim Suomisen ainoa maali itävaltalaisen Admira Wackerin rivessä kaudelta 1994/95, 2-1 voittomaali LASK Linzia vastaan #Huuhkajat pic.twitter.com/NDmNuf9Wtr
— Suomimaalit 🇫🇮 (@suomimaalit) January 16, 2021
Suominen oli myös osa TPS:n joukkuetta, joka vuonna 1987 kaatoi San Sirolla milanolaisjätti Interin. Ottelussa pelanneista jalkapalloilijoista moni on menehtynyt ennenaikaisesti.
Maalivahti Dan-Ola Eckerman menehtyi syöpään jo vuonna 1994 ja puolustaja Juha Laaksonen vuonna 2013. Keskikentän Tomi Jalo puolestaan kuoli vuonna 2009.
Perjantaina iltapäivällä Suomisen muistoksi oli tuotu kukkia ja kynttilöitä Kupittaan harjoituskentän reunalle.
Tänään on ollut poikkeuksellisen hiljainen päivä😥 pic.twitter.com/BCpSo6z5xg
— Jani Meriläinen (@J_Merilainen) November 19, 2021
Illalla kentän valopylväitä ei sytytetty.
Kupittaa 5:n valopylväitä ei tänä iltana sytytetty. Mutta kynttilät valaisevat ja kertovat, miten Kim Suominen vaikutti oman matkansa varrella satojen ihmisten elämään: rempseän rehellisesti ja aidon kannustavasti. Kaipaus on kova. pic.twitter.com/Egen6cEzI0
— Teemu Eskola (@ES_Cola) November 19, 2021
Fakta
Kriisiapua nuorille
Seuraavat tahot tarjoavat kriisiapua nuorille, jotka sellaista kokevat tarvitsevansa.
Turun sosiaalipäivystys, p. 02 262 6003 (avoinna ympäri vuorokauden). Lisäksi sosiaalipäivystys antaa kriisiapua paikan päällä TPS:n tapahtumassa tänään 19.11. yhdessä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sekä SPR:n kanssa.
Valtakunnallinen kriisipuhelin Mieli (Suomen Mielenterveys ry.) p. 09 2525 0111 (suomenkielinen linja avoinna ympäri vuorokauden). Kriisipuhelimen ruotsinkielinen linja, p. 09 2525 0112 (avoinna ma ja ke klo 16–20 sekä ti, to ja pe klo 9–13). Lisätietoja: mieli.fi/kriisipuhelin
Sekasin-chat tukee nuoria osoitteessa sekasin.fi arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.
Lasten ja nuorten puhelin (Mannerheimin Lastensuojeluliitto), p. 116 111 (arkisin klo 14–20, viikonloppuisin klo 17–20) Lisätietoja: nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin