Jääkiekko

Pekka Rinne ponnisti Kempeleestä Nashvillen seuraikoniksi ja suomalaismaalivahtien pörssikärjeksi

LEHTIKUVA/BRUCE BENNETT
Pekka Rinne valittiin NHL:n parhaaksi maalivahdiksi kaudella 2018.
Pekka Rinne valittiin NHL:n parhaaksi maalivahdiksi kaudella 2018.

Suomalaisen jääkiekon merkittävimpien pelaajien joukkoon noussut maalivahti Pekka Rinne ilmoitti tiistaina päättävänsä mittavan pelaajauransa. Rinne, 38, pelasi Nashville Predatorsin NHL-organisaatiossa kaudesta 2005–2006 lähtien, eikä hän edustanut urallaan muita NHL-seuroja.

Kempeleestä kotoisin olevan Rinteen NHL-matka Nashvillen kanssa sai alkunsa vuonna 2004, kun Predators varasi liki kaksimetrisen maalivahdin numerolla 258. Lähes 800 ottelua ja 17 vuotta myöhemmin Rinne on yksi Predatorsin seuralegendoista, joka oli osaltaan muovaamassa nuoresta seurasta NHL:n kestomenestyjää.

Ura taalaliigassa kulminoitui keväällä 2017 pelattuihin finaaleihin, joissa Pittsburgh kuitenkin kukisti Nashvillen voitoin 4–2.

– Tiesin, mitä se sarja merkitsi meille. Emme nostaneet pokaalia, mutta teimme Nashvillesta jääkiekkokaupungin, Rinne kirjoitti Players' Tribune -sivustolla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tämä päätös ei ollut helppo, mutta se tuntui oikealta. On oikea aika (lopettaa).

Tekstissään Rinne ilmoitti, että hänen koko pelaajauransa on ohi. Täten suomalaista ei nähdä enää pelaamassa esimerkiksi Oulun Kärpissä, josta Rinne lähti Amerikkaan reilut parikymppisenä.

Kertaalleen NHL:n paras

Rinne on NHL:n suomalaismaalivahtien tilastokärki pelattujen otteluiden, voittojen ja nollapelien määrässä. Predators-paidassa hän pelasi kaikkiaan 683 runkosarjaottelua saalistaen yhteensä 369 voittoa ja 60 nollapeliä.

Yksi suomalaisen uran kruunuista tuli kauden 2017–18 jälkeen, kun Rinne valittiin NHL:n parhaalle maalivahdille myönnettävän Vezina Trophy -palkinnon saajaksi. Rinteen ohella kunnian ovat saaneet suomalaisvahdeista vain Miikka Kiprusoff ja Tuukka Rask.

Kaksi viimeistä NHL-kauttaan Rinne vietti Predatorsin kakkosvahtina, kun pitkään suomalaiskonkarin opissa ollut Juuse Saros nousi joukkueen ykkösvaihtoehdoksi.

Rinne pelasi viimeisen ottelunsa 10. toukokuuta, kun Nashville päätti runkosarjansa Carolinaa vastaan. Tulos oli suomalaisen uran kannalta osuva: 30 torjuntaa ja nollapeli 5–0-voitossa.

Suomen maajoukkuepaidassa Rinne saavutti MM-hopeaa keväällä 2014. Hänet valittiin myös turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.