Moottoriurheilu

Salo himoitsee WRC2-pistepottia

Juha Salo, kuva: TS/Veikko Wahlroos
Juha Salo, kuva: TS/Veikko Wahlroos

Viimeistelyt torstaina starttaavaan Jyväskylän MM-ralliin ovat täydessä käynnissä, kun kuljettajaparit kirjailevat jo toista päivää nuotteja keskisuomalaisille vauhtipätkille. Kotimaisen SM-sarjan kärkinimi Juha Salo kilpailee WRC2-luokan MM-pisteistä.

Salo ja kartanlukija Marko Salminen nähdään reitillä Tommi Mäkinen Racingin rakentamalla Subaru Impreza WRX STi R4 -autolla.

– En lähde henkseleitä paukuttamaan, mutta kaikkeni tulen tekemään, että olemme lopputuloksissa mahdollisimman korkealla. On selvää, että samoista pisteistä kilpailevia R5:a ja joitain S2000-kuskeja vastaan olemme ennakolta alilyöntiasemassa, mutta uskon, että auton ajo-ominaisuudet ja sen ketteryys voivat auttaa meitä kuromaan sitä eroa umpeen, Salo ennakoi.

Salolla on takanaan pitkälti toistakymmentä kilpailua Jyväskylässä.

N-ryhmän voittoa kuljettaja juhli tasan kymmenen vuotta sitten. Viime vuonna Salo ja Salminen sijoittuivat S2000-luokan kolmanneksi Protonilla. Kokemuksesta kaksikko tietää kuinka Keski-Suomen soraränneissä tulee edetä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Pitää pyrkiä hyökkäämään, jos aikoo jonkun tuloksenkin ajaa. Tiettyjä riskejä on pakko ottaa ja ajaa tosissaan kovaa, Salo sanoo.

– Siltä osin kuin tähän mennessä on reittiin tutustuttu, tiet ovat hyvässä kunnossa, joten sen puolesta saa antaa enimmäkseen mennä vaan. Toiseen kertaan ajetuilla voi joutua ottamaan vähän tarkemmin. Ehjä kilpailu pitää saada aikaiseksi ja välttää rengasrikkoja ja muita ongelmia, Salminen jatkaa.

Keskiviikkoiltana Hannu's Rally Teamin kuljettajakaksikko ottaa tuntumaa ajokkiinsa Ruuhimäen testi-ek:lla.

– Tommi ja kumppanit ovat tehneet auton ja alustan kanssa kovan kehitystyön. Uskon, että sitä ei ole tarpeellista lähteä muuttamaan. Ruuhimäessä päästään ajamaan vertailuaika viime vuoden S2000 Protoniin ja nähdään, missä vauhdissa olemme. Pitää löytää siellä hyvä tuntuma, kilometrejä kun ei ole testikiellosta johtuen liikaa alla, Salo valottaa.

– Pääsemme ottamaan tuntumaa autoon ja sen nikseihin. Ruuhimäessä saa myös ilmaa alle, joten auton hyppyominaisuuksiakin pystyy testaamaan, Salminen toteaa.

Kilpailu käynnistyy virallisesti torstaina Himoksen erikoiskokeella klo 12.15. Sieltä kuljettajat suuntaavat Toritun uudelle pikataipaleelle, jonka jälkeen käväisevät Kärkölässä ajamassa

Koukunmaan pätkän.

– Kyllä kisa lähtee heti käyntiin torstaina, kun lippu heilahtaa. Koukunmaa on sellainen, missä pitää päästä hyvään vauhtiin. Se on varmasti meille sopiva, tuttu tie monien SM-vuosien takaa ja hyväpintainen pätkä. Pitää antaa mennä heti kättelyssä, paljon muuta taktiikkaa ei tähän kilpailuun ole, Salo kuittaa.

Etelästä palataan torstaina vielä Toritun ja Himoksen kautta Killerin yleisöerikoiskokeelle. Ek-kilometrejä kertyy avauspäivälle 45,51. Salo ja Salminen kilpailevat numerolla 85, mutta varsinainen lähtöpaikka selviää vasta myöhemmin.

Turun Sanomat, Jyväskylä