F1

Räikkönen ei pelkää pulmia, jos ajaa Vettelin kanssa

Jälleen kerran vallankumoukselliseen uuteen tukkatyyliin siirtynyt Kimi Räikkönen – 34 vuotta lokakuussa – on ensi kaudella F1-sarjan vanhin kuljettaja.

– Se ei kuulosta ollenkaan hyvältä, Räikkönen kuittasi tiedon torstaina, kun tämän hetken nestori Mark Webber ilmoitti vetäytymisestään sarjan päättyessä.

Lippalakki oli painettu syvälle päähän. Keskeltä päätä pitkäksi jätetyt hiukset pysyivät piilossa, mutta pitkä takaletti sojotti näkyvillä.

Räikkönen on kuin räätälöity Webberin korvaajaksi, vaikka vielä on monta rautaa taottavana ennen kuin suomalaisittain katsoen tällainen unelmasiirto Red Bullille voisi toteutua.

– Ei ole salaisuus, että neuvotteluja on käynnissä, mutta sopimusta minulla ei ole minnekään ensi kaudeksi. On normaalia, että ihmiset spekuloivat erilaisilla vaihtoehdoilla. Minulla on 2-3 vaihtoehtoa ja sitten myös sellainen mahdollisuus, etten aja F1:ssä, vaan teen jotain muuta, Räikkönen valottaa.

– Päädyn sitten mihin tahansa ratkaisuun, helppoa sen tekeminen ei ole. Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun minulla on eri vaihtoehtoja pöydällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Haluan tehdä sitä, mikä on parasta minulle itselleni. Olisi kymmenen kertaa helpompaa, jos säännöt, moottorit ja autot pysyisivät samana ensi kaudeksi, mutta kun kaikki muuttuu, täytyy päättää sen mukaan, mikä tuntuisi olevan se paras paketti, Räikkönen linjaili.

– Mihin ratkaisuun sitten päädynkin, tiedän vasta ajan mittaan, oliko se oikein vai väärin. Sen päätöksen kanssa on sitten vaan elettävä.

Täydellinen
työnantaja

– Lotus on ollut minulle täydellinen talli. Ilman heitä en olisi tullut takaisin F1-radoille ja eivätköhän hekin ole saaneet tästä jotain hyvää vastapainoksi. Minulla ei ole mitään valittamista. Tämä on tähän asti ollut hienoa aikaa heidän kanssaan. Tiettyjä asioita täytyy kuitenkin parantaa, minkä me molemmat tiedämme tarkkaan, Räikkönen tuumii.

Lotuksella Räikkösen karttamat pr-päivät ovat olleet kahden käden sormin laskettavissa. Red Bullilla niitä tulisi väkisinkin enemmän.

Kuinka ratkaisevaa pr-vapaus on sinun kannaltasi sopimusneuvotteluissa?

– Se kuuluu avaintekijöihin. Haluan aina parhaan auton ja Red Bull on näyttänyt omaavansa parhaan yleispaketin neljän viimeisen vuoden ajan. Ei siellä voisi olla vahvempaa tällä hetkellä.

– On paljon pikkujuttuja, joista pitää sopia. Olen tehnyt näitä hommia riittävän kauan tietääkseni, että eräät asiat saadaan niin kuin haluan, mutta eräät asiat tehdään sitten niin kuin tiimi haluaa. Tiedän, miten oikea päätös syntyy.

Sopimus
heti julki

– Mitään salaisuuksia en yritä jemmailla. Kunhan minulla on jotain informoitavaa, kerron sen heti. On paljon helpompaa, kun nämä kysymykset loppuvat sitten saman tien.

Sebastian Vettel on F1-kuljettajista kaikkein läheisimmissä väleissä Räikkösen kanssa. Itse asiassa saksalainen on suoraan sanonut haluavansa omia tiettyjä kylmähermoisen Räikkösen ominaisuuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Minulla ei ole ollut vaikeuksia ajaa kenenkään kanssa. En ole koskaan ollut siinä asemassa, että olisin saanut päättää tallikaveristani. Jos nyt kävisi niin, että ajaisin Sebastianin kanssa Red Bullilla, luultavasti se olisi helpompaa kuin jonkun toisen kanssa, Räikkönen aprikoi.

Turun Sanomat, Silverstone

HEIKKI KULTA