F1

Ennätysinnoton Räikkönen haluaa vain huipputuloksen

Viikonloppuna Silverstonen Grand Prix -julkisuudesta ison osan vie Kimi Räikkönen, joka on rikkomassa yhtä Michael Schumacherin suurista ennätyksistä. Tällä hetkellä Räikkönen jakaa jo Schumacherin kanssa perättäisten pistekisojen ennätystuloksen.

Kumpikin on ajanut 24 kertaa peräkkäin pisteille.

Siihen missä Schumacherilta tähän tarvittiin viisi kisaa kaudella 2001, 17 kisaa kaudella 2002 ja kaksi kisaa kaudella 2003, Räikkönen on vetänyt ennätyssarjan 17 kisassa kaudella 2012 ja nyt seitsemässä kisassa tänä vuonna.

Schumacher teki ennätyksen, kun kausilla 2001-02 pisteitä sai vain kuusi ensimmäistä ja kaudella 2003 kahdeksan ensimmäistä. Hänen heikoin tuloksensa oli tuon ennätyssarjan viimeinen kisa Malesiassa 2003, jolloin saksalaistähti ajoi kuudentena maaliin.

Ennätyssarjassa voittoja oli 14 ja palkintosijoja yhteensä 21. Siinä ryppäässä tuli myös perättäisten palkintosijoitusten – 19 – ennätystulos.

Räikkösen ennätysporhallusta on edesauttanut vuodesta 2010 lähtien käytetty kymmenen kärkisijan palkitseminen pisteillä. Kimillä on kaksi yhdeksättä ja kaksi kymmenettä tilaa näiden 24 kisan tuloksissa. Voittoja on kaksi ja palkintosijoja yhteensä 11.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Entä mitä ennätys sitten merkitsee suomalaisveteraanille? Tuskin juuri mitään!

– Tärkeintä on saada kisasta pisteitä, ei ennätyksiä. Jos ne tulevat siinä sivussa, tulkoot. En kuitenkaan ole täällä yrittämässä ennätyksiä, vaan ajamassa voittaakseni kisoja, Räikkönen totesi Kanadan ja tuon 24. ennätyskisan jälkeen.

Keskikesä
kirin paikkaa

Eikä Räikkönen hae seuraavasta kisasta Silverstonesta mitä tahansa pistesijoitusta. Etukäteen Lotuksella pitäisi olla kohtuullisen hyvät edellytykset ajaa palkinnoista, kenties jopa voitosta – mikäli uusi päivityspaketti toimii tismalleen toivotulla tavalla tällä huippu- ja keskinopeiden mutkayhdistelmien radalla.

Vuosi sitten Kanadan jälkeen Räikkönen oli mestaruustaistossa kuudennella sijalla 33 pistettä silloin kärkipaikkaa pitänyttä McLarenin Lewis Hamiltonia jäljessä. Eroa mestaruuden vieneeseen Sebastian Vetteliin oli silloin 30 pistettä, kun nyt sitä on 44 pistettä.

Sitten kesätaukoon mennessä Unkarin kisan jälkeen Räikkönen oli juossut tuon eron Vetteliin kiinni kuuteen pisteeseen ja Euroopan kauden päätteeksi Italiassa nousi jo pisteellä Vettelin ohitsekin, kunnes tämä ratkaisi pelin Räikköseen nähden voittamalla neljä seuraavaa kisaa peräkkäin.

MM-kakkoseen Fernando Alonsoon verrattuna Räikkönen on nyt kahdeksan pistettä perässä. Vuosi sitten ero Kanadan jälkeen oli 31 pistettä Alonson hyväksi. Saksan jälkeen Alonso oli 2012 jo 56 pistettä Räikkösen edellä, kun Belgian jälkeen ero oli kaventunut 33 pisteeseen, mistä se venähti lopulta 71 pisteeksi.

Muistelu ei
auta yhtään

Räikkönen ei koskaan perusta nykyhetken tilannettaan mihinkään, miten hänellä on mennyt joskus aiemmin.

– Missään kisassa tai missään kaudessa ei ole mitään samaa kuin jossain aiemmassa. Sijoitukset voivat mennä joskus samalla lailla, mutta siinä kaikki yhtäläisyydet sitten ovatkin. Kaikki tapahtuu joka kisassa kuitenkin aina vähän eri tavalla, Räikkönen kuittaa nämä vertailut ja tasaisen vauhdin taulukot.

Näin Silverstoneen 182 GP-kisan karaisema Lotuksen suomalaiskuski lähteekin taas kerran puhtaalta pöydältä.

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA