Urheilu

Novak Djokovic on ykkössuosikki Wimbledonin voittajaksi

Serbian Novak Djokovic treenasi Wimbledonin tennisklubilla sunnuntaina. AFP/Carl Court
Serbian Novak Djokovic treenasi Wimbledonin tennisklubilla sunnuntaina. AFP/Carl Court

Serbian Novak Djokovic lähtee jahtaamaan toista Wimbledonin avoimen tennisturnauksen voittoaan mestarisuosikkina.

Wimbledonin ykkössijoitettu onnistui voittamaan Grand Slam -kiertueen arvostetuimman turnauksen ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten.

Djokovicin pahimpien kilpailijoiden Roger Federerin ja Rafael Nadalin valtakaudet ovat tähän mennessä olleet esteenä Djokovicin mahdollisuuksille voittaa kokonainen Grand Slam eli kaikki Grand Slam -turnaukset saman kalenterivuoden aikana.

Djokovic ei kuitenkaan halua jossitella menetetyillä mahdollisuuksilla, vaan kehuu kovan kilpailun ja huippukaksikkoa vastaan käytyjen tiukkojen otteluiden kehittäneen häntä ja auttaneen ymmärtämään, mitä pitää tehdä tullakseen entistä paremmaksi.

– Kovat kamppailut ja uskomattomat ottelut heitä vastaan ovat nostaneet pelini toiselle tasolle, Djokovic kiittelee.

Jos Djokovic voisi pelata ketä tahansa menneiden aikojen tennispelaajaa vastaan, hän valitsisi yhdysvaltalaisen Pete Samprasin, seitsenkertaisen Wimbledonin miesten kaksinpelin voittajan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Omien sanojensa mukaan koko elämänsä tennikselle omistanut Djokovic harmittelee, ettei saanut koskaan mahdollisuutta pelata idoliaan vastaan, sillä Sampras lopetti menestyksekkään uransa vuonna 2002. Djokovic aloitti ammattilaisuransa vuotta myöhemmin.

– Hän olisi ehdottomasti suosikkivastustajani, koska hän on voittanut tämän turnauksen niin monta kertaa, Djokovic sanoo.

Tennispelaajien turvallisuus nousi pari viikkoa sitten otsikoihin, kun Ranskan avointen miesten kaksinpelin finaalissa kaksi mielenosoittajaa hyppäsi katsomosta kentän laidalle. Turvamiehet saivat pysäytettyä punaista soihtua kantaneen häirikön, ja ottelu keskeytettiin hetkeksi. Djokovicin mukaan turnausten turvatoimet ovat nykyisin tiukat, eikä hän usko, että mitään todella pahaa voisi sattua. Maailmanlistan ykköspelaaja ei pelkää turvallisuutensa puolesta.

– Se, mitä Roland Garrosilla tapahtui, oli varmaan virhe turvatoimissa. Mutta jos maailmanlaajuisesti ajatellaan, turvallisuusasiat ovat todella hyvin ja pelaajat tuntevat olevansa turvassa, Djokovic arvioi.

Wimbledonin pelikaavioarvonta suosi kuusinkertaista Grand Slam -voittaja Djokovicia, kun hänet sijoitettiin kaaviossa toiselle puolelle kuin kova kolmikko Federer, Nadal ja Andy Murray. Djokovicin tie loppuotteluun on paperilla paljon helpompi kuin seitsenkertaisella Wimbledon-voittajalla Federerillä, kahdeksannen kerran Ranskan avoimet voittaneella Nadalilla tai turnauksen kakkossijoitetulla Murraylla.

Wimbledonin puolustava mestari Federer ja turnauksen viidenneksi sijoitettu Nadal voivat kohdata Wimbledonissa jo puolivälierissä. Kotiyleisön suosikki Murray voi kohdata Federerin tai Nadalin välierissä.

Federer, Nadal ja Murray aloittavat pelinsä heti turnauksen avauspäivänä maanantaina. Federer kohtaa Romanian Victor Hanescun, Nadal Belgian Steve Darcisin ja Murray Saksan Benjamin Beckerin. Djokovic pelaa avausottelunsa tiistaina saksalaista Florian Mayeria vastaan.

TS–STT