Kolme suomalaista taekwondon MM-kisoihin – mukana Jasmin Manninen ja Niko Saarinen Turusta

Ari-Matti Ruuska
Jasmin Mannisen ura kulkee tällä hetkellä nousujohteisesti.
Jasmin Mannisen ura kulkee tällä hetkellä nousujohteisesti.

Taekwondon MM-mitaleista kamppaillaan loppuviikosta Manchesterissa, jossa on jaossa MM-mitalien lisäksi myös merkittävä määrä Tokion olympialaisten karsintapisteitä.

Osallistujia olympiataekwondon MM-kilpailu kerää yli 170 maasta. Suomi on mukana kolmihenkisellä joukkueella. Heistä nimekkäin on kaksinkertainen olympiakävijä Suvi Mikkonen, 30. Nuorempaa polvea edustavat turkulaiset Jasmin Manninen, 20, ja Niko Saarinen, 18.

Paimiolaista Action Sport Centeriä edustava Manninen on noussut rytinällä kohti kansainvälistä kärkeä. Hänen ranking-sijoituksensa oli vielä viime vuoden alussa kolmensadan huonommalla puolella, mutta nyt Manninen löytyy sijalta 81. Turussa asuva ja opiskeleva Manninen kuuluu paikallisen Urheiluakatemian huippuryhmään ja harjoittelee Turussa sijaitsevassa Taekwondoliiton valmennuskeskuksessa.

Manninen on viime aikoina otellut maailman ranking-turnauksissa sijolle 5.–8. huippuna maaliskuinen hopeamitali arvostetusta G1 Dutch Openista. MM-areenalla Manninen kilpailee sunnuntaina.

Jari Laurikko
Turkulainen taekwondoka Niko Saarinen lähtee uransa ensimmäiseen aikuisten MM-kisoihin.
Turkulainen taekwondoka Niko Saarinen lähtee uransa ensimmäiseen aikuisten MM-kisoihin.

Suomen joukkueen kuopus ja ainoa miesurheilija on turkulaista Budokwai Taekwondoa edustava Niko Saarinen. Saarinen harjoittelee Mannisen lailla Turun valmennuskeskuksessa ja kuuluu Urheiluakatemian huippuryhmään. Hän on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta kivuta miesten maailmanrankingissa sijalle 72.

Saarinen voitti ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa jo 14-vuotiaana ja saavutti hopeaa alle 15-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Superlahjakkuuden kehitys ja työnteko on jatkunut nousujohteisena koko ajan. Nyt ensimmäisiin aikuisten MM-kisoihinsa lähtevä Saarinen on yltänyt kertaalleen mitaliin maailman ranking-turnauksessa ja osoittanut, että pystyy haastamaan jopa sarjansa kärkinimiä. Saarinen kilpailee lauantaina.

Suomalaisista urakan aloittaa perjantaina Madridissa asuva ja harjoitteleva Mikkonen, joka on maailmanrankingissa tällä hetkellä sijalla 18.

Kaksinkertainen olympiakävijä hakee komealle uralleen kruunua näistä kisoista. Nousujohteisesta kunnosta ennen arvokilpailuja kertovat kahden viimeisen ranking-turnauksen onnistumiset: Mikkonen voitti maaliskuussa European Multigames -kilpailuissa sarjansa 57 kiloa ja ja otteli toiseksi Bulgarian avoimissa huhtikuussa.

Suomen joukkueen valmennuksesta vastaavat olympiavalmentaja Jesús Ramal ja aikuisten maajoukkueen vastuuvalmentaja Jarkko Mäkinen.