Urheilu

SVT: Liian korkeita veriarvoja myös Torinossa 2006

Opastekyltti doping-tarkkailuun Val di Fiemmessä 27. helmikuuta 2013. Lehtikuva/ Timo Jaakonaho
Opastekyltti doping-tarkkailuun Val di Fiemmessä 27. helmikuuta 2013. Lehtikuva/ Timo Jaakonaho

Ruotsin televisio SVT:n mukaan hiihtäjien epätavallisen korkeat veriarvot olivat yleisiä myös Torinon olympialaisissa 2006. Kanavan haastatteleman tutkijan mukaan 33 mieshiihtäjällä oli Torinossa yli sallitun 170 rajan kohonnut hemoglobiiniarvo.

Kööpenhaminalaisessa sairaalassa tutkijana toimivan Jakob Mörkebergin mukaan veriarvoja verrattiin ennen ja jälkeen olympialaisten, ja arvot olivat selvästi korkeampia olympialaisten yhteydessä. Sallitut veriarvot ylittäneiden hiihtäjien edustamista maista ei ole paljastettu tietoja.

– Olen hyvin varma siitä, että veridopingia esiintyy myös nykyisin, Mörkeberg sanoi SVT:lle.

Torinon olympialaisissa nähtiin myös doping-skandaali, joka ravisteli Itävallan joukkuetta. Italian poliisin ratsiassa löytyi veridopingtuotteita ja -välineitä, ja neljä itävaltalaista hiihtäjää ja kaksi ampumahiihtäjää jäi kiinni.

SVT:n tiedot 2000-luvun veriarvoista tulivat vain päivä kohutun Uppdrag granskning -dokumentin jälkeen. Ohjelma yhdisti useita 90-luvun huippuhiihtäjiä korkeisiin veriarvoihin ja nosti esiin veridopingin käytön 90-luvun hiihtomaailmassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Norjassa maan 90-luvun hiihtosankarien ja -sankarittarien puhtauden kyseenalaistaminen on aiheuttanut kitkerän reaktioryöpyn. Norjalaisista tähdistä ohjelmassa osansa saivat Björn Dählie, Erling Jevne ja Marit Mikkelsplass.

Tuohtunut Dählie uhkasi kanavaa jo jatkotoimilla.

– Vahinko on jo tehty, kun ohjelma on näytetty. On selvää, että tähän reagoidaan, Dählie sanoi Norjan TV2:lle.

Norjan hiihtoliiton urheilujohtaja Åge Skinstad sanoi puolestaan toivovansa, että SVT vedetään pois norjalaisilta kanavalistoilta.

– Luulin, että SVT olisi vakavasti otettavampi kanava, Skinstad manasi Aftenpostenille.

Ohjelman jälkeen esitetyssä haastattelussa hiillostettu Norjan hiihtopomo Erik Röste puolestaan vannoi useaan otteeseen, ettei maan hiihdolla ole mitään pimitettävää.

– SVT on päättänyt esittää ohjelman, joka vahingoittaa syyttömiä. Nämä ovat perättömiä väittämiä, Röste ärähti.

Hän kyseenalaisti myös johdonmukaisesti ohjelmassa esitettyjen veriarvojen mittaukset, ja ohjelman väittämät perustuvat hänen mukaansa useisiin faktavirheisiin.

TS–STT