Urheilu

Arhinmäki palkitsi olympiavoittajia

Lehtikuva/ Kimmo Mäntylä
Lehtikuva/ Kimmo Mäntylä

Vuodesta 2000 lähtien opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt kertaluonteisen rahapalkinnon sekä vuodesta 2001 myös Pro Urheilu -mitaleita ansioituneille urheilijoille ja urheiluvaikuttajille. Jo vuosikymmeniä on toivottu urheilijaeläkejärjestelmää olympiavoittajille.

Nyt Pro Urheilu-tunnustuspalkintojen myöntämisperiaatteisiin tulee muutoksia: jatkossa tunnustuspalkinto voidaan myöntää vuosittain olympiavoittajille ottaen huomioon heidän toimeentulomahdollisuutensa. Sitä ei myönnetä alle 60-vuotiaille. Muutoksella olympiavoittajat halutaan rinnastaa taiteen alan toimijoihin, jotka voivat saada taiteilijaeläkettä.

Tämän mukaisesti kulttuuri ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on myöntänyt 26. helmikuuta tunnustuspalkinnon Suomen Olympiakomitean esityksestä 21 olympiavoittajalle. Kuudelle voittajalle myönnetään 12 000 euroa ja 15 voittajalle 6 000 euroa.

12 000 euron suuruisen tunnustuspalkinnon saivat Mirja Hietamies-Eteläpää, Arto Koivisto, Pauli Nevala, Matti Pitkänen, Siiri Rantanen ja Sirkka Vilander. Pienemmän, 6 000 euron suuruisen palkinnon saivat Toimi Alatalo, Eugen Ekman, Heikki Hasu, Väinö Huhtala, Kaarlo Kangasniemi, Veikko Kankkonen, Pertti Karppinen, Paavo Lonkila, Kaija Mustonen, Tapio Mäkelä, Eero Mäntyranta, Pertti Teurajärvi, Lydia Wideman-Lehtonen, Helena Takalo ja Pertti Ukkola.

TS