VaLePa jälleen lentopallon Suomen mestari – Etta kaatui suoraan neljässä ottelussa

Jarmo Kontiainen
Vammalan Lentopallo juhlii miesten lentopallon Suomen mestaruutta kolmantena keväänä peräkkäin.
Vammalan Lentopallo juhlii miesten lentopallon Suomen mestaruutta kolmantena keväänä peräkkäin.

Etta–VaLePa 2–3

VaLePa mestari voitoin 4–0

VaLePa Sastamala Tampere on miesten lentopallon Suomen mestari 2019. VaLePa löi finaalisarjassa oululaisen Ettan suoraan neljässä ottelussa voitoin 4–0. Neljännen finaalin VaLePa voitti Oulussa keskiviikkona melkoisen näytelmän jälkeen 3–2 (26–28, 25–19, 25–20, 23–25, 13–15).

Mestaruus oli seurahistorian viides ja kolmas perättäinen. Aiemmat mestaruudet olivat vuosilta 2012, 2014, 2017 ja 2018. Mitali oli ”Pukkipaidoille” yhdestoista ja kaikkiaan yhdeksäs perättäinen. Finaaliotteluita seura on nyt voittanut kaksitoista perättäin.

Tällä kaudella VaLePa pelasi Mestaruusliigassa 45 ottelua voittaen niistä 36. Kotonaan VaLePa hävisi vain kolme ottelua 23:sta. Suomen cupin joukkue voitti tammikuussa.

Mestarijoukkueesta peräti yhdeksän pelaajaa oli kokenut mestaruuden voittamisen jo aiemminkin. Olli Kunnarille mestaruus oli peräti kuudes ja mitali kymmenes (6+1+3). Urpo Sivulalle ja Mikko Eskolle kulta oli puolestaan neljäs sekä Tommi Siirilälle kolmas.

Toisen mestaruuden miehiä ovat Markus Kaurto, Erik Sundberg, Arttu Lehtimäki, Roni Rekomaa sekä Niko Suihkonen, jotka kaikki olivat uusimassa viime kevään mestaruutta.

Kotimaisista pelaajista mestaruus oli ensimmäinen Mikko Karjarinnalle, Aaro Nikulalle sekä Ilari Toimelalle. Ulkomaalaisvahvistuksista juhlivat nyt ensimmäistä mestaruuttaan Suomessa Alan Domingos ja Arvis Greene. Päävalmentaja Radovan Gacicille kulta oli myös ensimmäinen.

Ottelu alkoi VaLePan hienoisessa komennossa, ja Ettan Olli Kuoksa käytti ensimmäisen aikalisänsä 9–13-tilanteessa. VaLePa karkasi jo 12–19-johtoon, kunnes Ettan kone käynnistyi ja se aloitti julmetun takaa-ajon.

Taistelu palkittiin, kun Etta nousi kahden VaLePan eräpallon takaa tasoihin ja eräpalloon. Etta ei kuitenkaan onnistunut tilaisuuttaan käyttämään hyväksi, vaan VaLePa selviytyi erän voittajaksi lukemin 26–28.

Toisen erän alussa nähtiin finaalisarjan tasaisinta vaihtopallopelaamista aina tasatilanteeseen 10–10 asti. Tämän jälkeen Etta otti lukuisia torjuntapisteitä ja karkasi jo 16–11-johtoon.

VaLePa tuli vielä kannoille kolmen peräkkäisen pisteen turvin, mutta Etta kuitenkin pysyi kovana erän loppuun asti ja voitti 25–19. Erän aikana VaLePa vaihtoi Ilari Toimelan yleispelaajaksi Erik Sundbergin tilalle sekä Arvis Greenen hakkuriksi Urpo Sivulan tilalle.

Kolmannessa erässä kotijoukkue jatkoi siitä, mihin ennen pitkää taukoa jäi. Etta nykäisi reilun viiden pisteen kaulan, jota VaLePa alkoi kuromaan kiinni. Vieraat pääsivät vielä pisteen päähän 19–18-tilanteeseen, mutta Etta piti pintansa ja naulasi erän loppulukemiksi 25–20.

Neljännessä erässä jatkettiin Ettan komennossa, ja kotijoukkue karkasi johtoon heti. Parhaimmillaan kotijoukkueen johto olikin jo 19–12, mutta siinä vaiheessa alkoi VaLePan kiri. Sastamalalaiset kampesivat loistavalla torjunta- ja puolustuspelillä 23–25-erävoittoon.

Viidennessä erässä ei pisteputkia juurikaan nähty. VaLePa oli erän lopussa vahvempi ja kuittasi erän sekä Suomen mestaruuden lukemin 13–15.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Ettalta Antti Ronkainen ja VaLePalta Niko Suihkonen.

Fakta

VaLePan
kultajoukkue

1 Alan Barbosa Domingos, libero

2 Urpo Sivula, hakkuri

4 Arvis Greene, hakkuri

5 Markus Kaurto, keskitorjuja

6 Erik Sundberg, yleispelaaja

7 Mikko Esko, passari

8 Tommi Siirilä, keskitorjuja

9 Arttu Lehtimäki, passari

10 Mikko Karjarinta, keskitorjuja

11 Aaro Nikula, hakkuri

13 Olli Kunnari, yleispelaaja, kapteeni

15 Rami Rekomaa, keskitorjuja

14 Ilari Toimela, yleispelaaja

16 Niko Suihkonen, yleispelaaja

Päävalmentaja: Radovan Gacic