Urheilu

Japani hyppäsi MM-mäkihistoriaa

Japani teki historiaa, kun se voitti MM-Italiassa ensimmäistä kertaa arvokisaohjelmassa olleen mäkihypyn sekajoukkuekilpailun.

Japani jätti kahden naisen ja kahden miehen joukkuein hypätyssä kisassa toiseksi sijoittunutta Itävaltaa 24,3 pistettä Kolmas oli Saksa.

Mestarimaalla oli asettaa joukkueeseen laadukkaat nais- ja mieshyppääjät, huippuna naisten MM-hopeaa ottanut Sara Takanashi, joka venytti toisella kierroksella 106,5 metriä. Joukkueessa hyppäsivät myös Yuki Ito, Daiki Ito ja Taku Takeuchi.

Normaalimäessä naisten maailmanmestaruuden voittaneen USA:n Sarah Hendricksonin mitalitoiveet kariutuivat maan heikkoihin mieshyppääjiin. USA oli kuudes.

Japani singahti miesten mäkihypyn huipulle saatuaan talviolympiakisat Sapporoon 1972. Ensi vuonna Sotshin talvikisoissa debytoiva naisten mäkihyppy on otettu Japanissa vakavasti.

– Viimeinen niitti oli olympiastatuksen saaminen. Naisten mäkihyppyyn panostetaan Japanissa voimakkaasti, Suomen miesten maajoukkueen vuosien 2008–10 päävalmentaja Janne Väätäinen kertoo.

Väätäinen tietää mistä puhuu. Hän on asunut pari viime vuotta Japanissa ja valmentaa siellä Tsushiyan seurajoukkueessa.

TS–STT