Juho Kanerva valittiin MM-joukkueseen, nilkkavamma mutkistaa Helmi Murron tilannetta – "Aikataulu on todella tiukka"

Lennart Holmberg
Helmi Murto loukkasi nilkkansa nivelsiteet EM-kisoissa elokuussa. Kuntoutuminen on sujunut hyvin, mutta MM-kisat saattavat silti tulla liian pian.
Helmi Murto loukkasi nilkkansa nivelsiteet EM-kisoissa elokuussa. Kuntoutuminen on sujunut hyvin, mutta MM-kisat saattavat silti tulla liian pian.

Turkulaisvoimistelija Helmi Murto yrittää saada itsensä ja liikesarjansa sellaiseen kuntoon, että lokakuun lopussa voimisteltaviin MM-kisoihin kannattaa lähteä. Normaalitilanteessa Murto, 18, olisi vahva lenkki maajoukkueessa, mutta elokuussa EM-kisoissa tullut nilkkavamma mutkistaa kuviota.

– Aikataulu on todella tiukka. Meillä on tämä viikko aikaa selvittää, mitä nilkka kestää, Murron valmentaja Jenni Lindroos kertoo.

Suomesta kilpailuihin lähtee viiden hengen joukkueet ja varavoimistelijat sekä naisten että miesten kisaan. Voimisteluliitto on jo nimennyt miesten joukkueen, johon kuuluu Murron seurakaveri Juho Kanerva.

Naisten MM-listalla on vielä seitsemän voimistelijan nimet, myös Murron.

– MM-valinnat viimeistellään valmistavalla leirillä ensi keskiviikkona, Lindroos tietää.

Murron nilkan nivelsiteet repesivät elokuussa EM-kisojen viimeistelytreenissä. Hänen oli määrä voimistella EM-joukkuekisassa kolmella telineellä, mutta tapaturman jälkeen hän kykeni ainoastaan nojapuusarjaan helpotetulla alastulolla.

Nojapuilla Murto pystyisi voimistelemaan myös MM-kisoissa, mutta yhden telineen takia häntä tuskin joukkueeseen valitaan.

Aivan erityisesti Suomen joukkue kaipaisi Murron panosta hänen bravuuritelineellään permannolla. Nilkka periaatteessa kestää permantosarjan hypyt ja voltit, mutta suoritus sisältää riskejä, sillä sivusidevamman takia nilkasta ei löydy tukea, jos tulee horjahduksia tai muita sivuttaisliikkeitä.

– Onko järkeä vaarantaa toipuminen. Sitä joudumme pohtimaan, Lindroos kertoo.

– En koe suuria paineita sen suhteen, että Helmin pitäisi MM-kisoissa nyt olla. Nämä kisat eivät ole Helmin uran tärkeimmät.

MM-kisat voimistellaan Qatarissa loka-marraskuun vaihteessa. Murron uran kannalta on selvästi tärkeämpää olla kunnossa vuoden 2019 MM-kisoissa, joissa kilpaillaan henkilökohtaisessa neliottelussa.

Juttuun päivitetty 11.10. tieto Kanervan valinnasta MM-kisoihin.