Jalkapallo

Suomi voitti historiallisen ensimmäisen Kansojen liigan ottelun – maalintekijä Pukki kiitti kesken pelin parturiaan

MAURI RATILAINEN
Robin Lod oli yksi lukuisista suomalaispelaajista, jotka ottivat osumaa Unkari-ottelussa. Tamas Kadar ja muut vieraat joutuivat silti toteamaan isännät paremmiksi.
Robin Lod oli yksi lukuisista suomalaispelaajista, jotka ottivat osumaa Unkari-ottelussa. Tamas Kadar ja muut vieraat joutuivat silti toteamaan isännät paremmiksi.

Suomi–Unkari 1–0

Suomi avasi historian ensimmäisen Kansojen liigan niukalla mutta täysin ansaitulla 1–0-voitolla Unkarista. Loppuvihellyksen jälkeen totutun varmasti esiintynyt Lukas Hradecky pääsi megafoni kädessään huudattamaan Ratinaan saapuneita kotikannattajia.

Suomen maalista vastasi heti ottelun alussa Teemu Pukki, minkä lisäksi isännät kolauttivat vielä toisella jaksolla kahdesti maalipuita.

– Oli hyviä hetkiä ja hetkiä kun oltiin aika pinteessä. Ei kuitenkaan päästetty niitä pahoille maalipaikoille, Pukki arvioi ajoin kuumaakin kamppailua.

Vain seitsemän minuutin pelin jälkeen syntynyt ainoa osuma oli juuri sellainen, joita Pukilta on maajoukkueessa toivottu, mutta turhan harvoin nähty. Vahvan pohjatyön teki Rasmus Schüller, joka repimisestä huolimatta lähti keskialueella riiston jälkeen nousuun ja syötti Pukin läpi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Norwichiin siirtynyt hyökkääjä jätti unkarilaisvartioijansa kauas taakse, nousi rangaistusalueelle ja sijoitti pallon hallitusti alakulmaan. Osuman jälkeen Pukki ryntäsi juhlimaan kakkosmaalivahti Jesse Jorosen luokse.

– Jesse uhrasi eilen tunnin vapaa-ajastaan kun leikkasi mun tukkaa, niin lupasin että menen kiittämään sitä, aerodynaamisessa kampauksessa esiintynyt Pukki naurahti.

Avausmaalin riistossa oli mukana myös Joni Kauko, joka kutsuttiin maajoukkueeseen mukaan vasta varamiehenä. Turkulainen pelasi lopulta täydet minuutit, kun kapteeni Tim Sparv ei kyennyt pohjevammansa vuoksi pelaamaan koko ottelua.

– Joni on ollut oikein pirteä harjoituksissa ja ansaitsi paikkansa. Hän täytti tehtävänsä, päävalmentaja Markku Kanerva arvioi.

Avausvartti oli maalin lisäksi muutenkin isäntien hallintaa, mutta sitten ote kääntyi ja Suomi passivoitui. Erityisen vaarallinen Unkari ei kuitenkaan ollut, sillä topparipari Paulus Arajuuri–Joona Toivio piti koko ottelun ajan varsin hyvin pihdeissään vaarallisen Adam Szalain.

Vieraiden ykköskärki on iskenyt seurajoukkueelleen Hoffenheimille kolme osumaa kauden kahdessa Bundesliiga-ottelussa, mutta pääsi nyt todelliseen maalipaikkaan ensimmäisen ja lähes ainoan kerran vasta toisella puoliajalla.

Silloin Suomen pakka oli pahasti sekaisin, eikä kukaan tiennyt kenen pitäisi antaa paine pallolliseen kuin Mixu Paatelaisen joulukuusen pahimpina hetkinä. Szalai pelattiin helpolla syötöllä vapaasti läpi, mutta Hradecky peitti laukauksen onnistuneesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Reilun tunnin pelin jälkeen Suomi oli äärimmäisen lähellä kaksinkertaistaa johtonsa, kun Pukin estämisestä tuomittiin epäsuora vapaapotku noin 30 metristä. Pienellä siirrolla pallo pelattiin vetopaikkaan Joona Toiviolle, jonka laukaus pomppasi ylärimasta takaisin kentälle.

Toinen maali ei välttämättä olisi ollut vääryys, sillä isännät pakottivat Unkarin puolustuskannalle ja rikkomaan. Vieraiden puolustuslinja joutuikin ottamaan kymmeneen minuuttiin kolme selvää korttia kaataessaan karkaamassa olleen suomalaispelaajan.

Varsinkin Pyry Soiri oli unkarilaisille usein liian liukas pideltävä. Pukin toinen maali oli lähellä kymmenen minuuttia ennen loppua, mutta yhden kosketuksen ohjaus ei uponnut etukulmaan vaan pysähtyi pystypuuhun.

Lopussa Suomi joutui valumaan alas ja ottamaan vastaan. Mutta jos joskus kakkospallo jäikin pelattavaksi, oli sinivalkoinen jalka riittävän lähellä. Koko 90 minuuttisen ajan Suomi oli kaksinkamppailuissa riittävän kova ja riittävän vahva.

– Olisi ollut kiva kun olisi saatu toinen maali, niin ei olisi tarvinnut jännittää lopussa. Joona myös vetäisi ylärimaan, että kyllä meillä oli paremmat paikat kuin Unkarilla, Pukki totesi.

Ikävää jobinpostia Suomi sai avausjakson lopulla, kun unkarilaisen kanssa törmännyt Jere Uronen jouduttiin ottamaan vaihtoon.

– Jere sai muutaman tällin jo ennen tulemistaan vaihtoon. Hän totesi, että on vähän hämärä näkökenttä, eikä nähnyt oikein kunnolla. Se viittaa jonkinasteiseen aivotärähdykseen, eikä haluttu ottaa mitään riskiä, Kanerva kertoi pelin jälkeen.

Suomella oli muitakin loukkaantumishuolia, sillä myös Pyry Soiri sai vammoja ja sekä Rasmus Schüllerin että Robin Lodin jalat kramppailivat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lue myös: Kommentti: Kansojen liiga ei ehkä ole aivan oikeaa arvokisakarsintaa, mutta harjoituspelit se hakkaa mennen tullen.

Poiminnat

Suomi–Unkari 1–0 (1–0)

Maalit: 7. Teemu Pukki 1–0

Yleisömäärä: 10220

Erotuomari: Gediminas Mazeika (LTU)

Suomi: Lukas Hradecky; Jere Uronen (v, 45. Albin Granlund), Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Jukka Raitala; Pyry Soiri (85. Robert Taylor), Rasmus Schüller (63. Tim Sparv), Joni Kauko, Robin Lod; Teemu Pukki, Jasse Tuominen

Unkari: Peter Gulacsi; Tamas Kadar (v), Adam Lang, Attila Fiola (v), Gergö Lovrencsics (v); Roland Sallai (72. Marton Eppel), Mate Patkai, Istvan Kovacs (61. Zsolt Kalmar), Zoltan Stieber (54. Roland Varga); Laszlo Kleinheisler, Adam Szalai (v)