Siperia opettaa – Jokereitakin

"KHL on kova sarja, jossa on vaikea menestyä."

Reijo Suikki

Helsingin areenan seinällä roikkuu iso mainoslakana: "Siperia opettaa!" Tarunhohtoinen ja pelätty Siperia on opettanut Jokereille ainakin sen, että kevään playoff-ottelut päättyvät viimeistään toiselle karsintakierrokselle. Viime kauden runkosarjan kolmas sijakaan ei kantanut uuteen ennätykseen.

Narripaidoilla alkaa maanantaina viides yritys päästä käsiksi 18-kiloiseen Gagarin-kannuun. Kotiavauksessa vastassa on Jussi Tapolan valmentama Kiinan Red Star Kunlun.

– KHL on kova sarja, jossa on vaikea menestyä. Viisi vuotta sitten kysymys oli aikaeroista, matkustamisesta ja elämisestä Venäjällä. Niistä ei tarvitse enää olla huolissaan, vastaa Jokerien general manager Jari Kurri, 58, kysymykseen, mitä Siperia on opettanut.

Samaan hengenvetoon Kurri lisää, että joukkuetta on rakennettu uskomaan menestykseen. SKA, TsSKA ja monet suurseurat ovat kaatuneet useampaan kertaan.

Kurri ja hän apurinsa Janne Vuorinen rakentavat joukkuetta annettujen raharaamien puitteissa. Pelaajabudjetti on pyörinyt noin kymmenessä miljoonassa eurossa.

– Budjetti on jaettava järkevästi. Tarvitaan esimerkiksi kaksi hyvää maalivahtia, yhdellä hyvällä ei pärjää. Meiltä puuttuu maailmanluokan stara, koska siihen ei löydy rahaa.

Kurri ei halua puhua ykköskentästä vaan siitä, että on oltava kärkiosaamista. Taitoa, kovuutta, jäähyntappajia ja roolitusta eri tehtäviin.

Kysymykseen, maksetaanko pelaajille liikaa, kiekkopomo vastaa diplomaattisesti:

– Riippuu keneltä kysyy!

Jokerien ja SKA:n taustalla ja omistajina ovat samat venäläistahot.

– Käytännön yhteistyötä ei ole, mutta muuten asiat Gennadi Timtshenkon ja Roman Rotenbergin kanssa toimivat hyvin. Romanin kanssa puhun useammin. Gennadin tapaan veteraaniotteluissa ja KHL:n kokouksissa. Asioiden hoidossa heistä on kuitenkin paljon apua. Kyllä he meistä välittävät ja toivovat menestystä.

Jokerien brändi rankattiin 2018 KHL:n kakkoseksi.

– Vaikea kuvitella KHL:ää ilman Jokereita. Jokerit on saanut käyttöönsä myös Jokerit-brändin maailmanlaajuiset käyttöoikeudet, taustoittaa toimitusjohtaja Jukka Kohonen.

SM-liigaseurat KHL-sopimuksellaan suututtanut Jokerit harmittelee pitkäksi venyvää välirikkoa. Jokerit ja suomalaiset liigaseurat eivät pelaa harjoitusotteluja keskenään, eikä pelaajavaihtoa harrasteta kesken kauden. Kannattaisiko istua neuvottelupöytään?

– Tilanne on surkuhupaisa, ainakin pelaajat kärsivät. Pelaamme Suomessa harjoitusotteluja vain KHL-seuroja vastaan. Luulisi, että ottelut liigaseurojen kanssa kiinnostaisivat, ja niistä saisi myös katsomotuloja, Kurri ihmettelee.

Onko julkisuuden huhuissa perää, että Kurri ja Teemu Selänne olisivat tulevia Jokerien omistajia? Olisiko Kurrin käyntikorttiin vaihtumassa GM:n tilalle omistaja?

– Ei ole käyty mitään neuvotteluja. Hjallis (Harkimo) neuvottelee ne asiat. Tästä ei ole mitään uutisoitavaa, Kurri toppuuttelee.

KHL aloittaa palkkojen suitsimisen pehmeällä palkkakatolla

Reijo Suikki

KHL-liigan seurakohtaiset pelaajien palkkakatot ovat olleet tähän asti lähinnä halpoja vitsejä. Suurseurat ovat maksaneet tähtitieteellisiä summia suurimmille nimilleen. Nyt idän suunnassa näyttää olevan kovat piipussa. Alkavalle kaudelle on määritelty 850 miljoonan ruplan eli noin 10,7 miljoonan euron pehmeä palkkakatto.

Se on voimassa kaksi kautta. Enemmänkin saa maksaa, mutta yli menevästä osasta maksetaan sakkoa 30 prosenttia. Kaudelle 2019–2020 katoksi tulee 800 miljoonaa ruplaa (noin 10,1 miljoonaa euroa).

Kova eli kiinteä palkkakatto astuu voimaan 2020–2021. Se on 900 miljoonaa ruplaa (noin 11,3 miljoonaa euroa). Tätä ei saa ylittää, mutta 21-vuotiaita ja tätä nuorempia pelaajia ei lasketa palkkakaton piiriin.

Venäjällä palkat maksetaan ruplina, ja Venäjän ulkopuolisissa seuroissa Euroopassa euroina. Venäjällä kiinteä veroprosentti on 13.

Tälle kaudelle on vielä mahdollisesti tulossa lievennys niiden pelaajien osalta, joilla on pitkä sopimus (kaksi pelaajaa per seura). Jos päätös syntyy lähiaikoina, näiden pelaajien palkkoja ei laskettaisi palkkakaton piiriin.

– Palkkakattoasia ei kosketa meitä, koska Jokerit ei ole lähelläkään palkkakaton ylärajaa, Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen ynnäilee.

KHL:n hallituksessa istuva Jokerien GM Jari Kurri toteaa, että tavoite on saada seurojen palkkabudjetit lähemmäksi toisiaan, jotta kilpailu tasoittuisi ja samalla sarjan mielenkiinto lisääntyisi.

KHL valvoo pelaajien ja valmentajien palkkoja ja sopimusten noudattamista. Kaikkien sopimuksen piirissä olevien paperit täytyy toimittaa Moskovaan liigan kassakaappiin.

– Ja kolmena kappaleena. Iso nippu niitä on, Kurri kuvailee.

Palkkaerot taannoisiin "hulluihin vuosiin" ovat huimat. KHL ilmoitti vielä puoli vuosikymmentä sitten pyrkivänsä avoimuuteen ja julkaisi seurojen palkkabudjetit.

Esimerkiksi kaudella 2013–2014 viisi seuraa maksoi pelaajilleen silloisen kurssin mukaan yli 21,9 miljoonaa euroa. Kärjessä oli SKA 28,9 miljoonallaan.

Sen jälkeen avoimuuden suhteen on ollut hiljaisempaa.