F1

Bottas oppii ja odottaa

Valtteri Bottas
Valtteri Bottas

Valtteri Bottas on nyt ajanut Williamsin FW34-autolla 17 päivää – neljä päivää testejä ja 13 Grand Prix -harjoitusta – eli lähemmäs 3000 kilometriä.

Intian aamuharjoituksissa 23-vuotias suomalainen päihitti pitkästä aikaa ajoparinsa Pastor Maldonadon. Harjoitustilanne on nyt 7-6 venezuelalaisen hyväksi.

Yhden voitonkin tällä kaudella hankkineen Maldonadon lyömistä tärkeämpää Bottakselle on kilpasopimuksen lähestyminen ensi vuodelle – vääjäämättömästi.

– Tarvitaan vielä vähän lisää aikaa. Tiimillä ei ole mitään takarajoja ilmoittamiselle. He käyvät lävitse kaikki vaihtoehdot ja valitsevat niistä sitten parhaan, Bottas selvitti perjantaina Buddh International -ratavarikolla.

– Eikä niitä voi jouduttaa. Se voi tapahtua vaikka viiden minuutin kuluttua tai sitten 31. joulukuuta. Ei sitä varmuudella voi sanoa kukaan. He tietävät, että minun puoleltani olisi paljon lisää tulossa, kunhan pääsen ajamaan enemmän.

Bottas on ajanut 13 harjoituksessa yhteensä 273 kierrosta. Keskiarvo on näin 21 kierrosta eli rapiat sata kilometriä per treenijakso. Eniten kerralla tuli Silverstonen tulokastestissä, kun Bottas ajoi 706 kilometriä päivässä – ja alitti tuoreeltaan Britannian GP:n paaluajan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Raha ei saa
olla ratkaisija

Kuinka paljon raha ratkaisee Williamsin sopimusneuvotteluissa?

– Toivottavasti ei tässä minun tapauksessani. Mutta näinä päivinä näyttää, että isossa roolissa rahapuoli on – erityisesti siinä vaiheessa, kun kuljettaja tulee mukaan F1:een, Bottas setvii.

– Minulla on suomalaisia sponsoreita, mutta ei niin isoja kuin joillakin muilla on tarjottavanaan.

Bottas nautiskeli täysin siemauksin 26 kierroksestaan Intian harjoituksissa.

– Jotenkin tämä rata oli helpompi oppia kuin Suzuka ja Yeongam aiempina viikonloppuina. Se on kivan soljuva ja vähän leveämpi. Ratapinta on tasainen ja renkaat kestävät paremmin. Se kuuluu ehdottomasti suosikkiratojeni joukkoon, Bottas arvioi.

Maldonado oli ollut Bottaksen edellä neljässä edellisessä harjoituksissa. Nyt suomalaiskuski vetäisi 11. tilan tuloslistalla ja jätti vakiokuskia neljällä kymmenyksellä.

– Nopein aika tuli viimeisellä kierroksella, vaikka siinä oli viimeisessä mutkassa liikennettä. Se olisi voinut siten mennä vieläkin paremmin. Teimme Pastorin kanssa pitkälti samanlaiset ohjelmat samaan aikaan, joten saan tärkeää dataa verrattavaksi opetellessani taas lisää, missä pitää parantaa.

Williamsille testijakso oli tärkeä uuden etusiiven ymmärtämiseksi. Bottas uskoo, että ainakin kisavauhdiltaan auton pitäisi olla parempi kuin Koreassa.

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA


Faktat

Malesia: 11-12

Kiina: 13-15

Bahrain: 14-12

Espanja: 5-17

Valencia: 16-1

Iso-Britannia: 13-15

Saksa: 13-9

Unkari: 9-11

Belgia: 8-2

Italia: 13-10

Japani: 18-10

Etelä-Korea: 18-12

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Intia: 11-16