"Sponsoreita ei tule ovista ja ikkunoista"

Tukijoiden tarve on vammaisurheilussa suuri kalliiden kustannusten takia.

Riku Valleala
Ratakelaaja Amanda Kotaja
Ratakelaaja Amanda Kotaja

Tapio Keskitalo

Kalliit kustannukset ja taloudelliset yhteistyökumppanit vähissä. Yhtälö on haastava, mutta arkea monelle suomalaisurheilijalle ja etenkin vammaisurheilijalle.

– Omassakin lajissani kustannukset ovat erittäin isoja, sillä pelkästään kelaustuoli maksaa useita tuhansia euroja. Etenkin uransa alussa olevien urheilijoiden on erittäin vaikeaa saada sponsoreita. En tiedä, tarvitseeko siinä edes eritellä, onko paraurheilija vai vammaton, ratakelaaja Leo-Pekka Tähti sanoo.

Tähti on suomalaisen vammaisurheilun keulakuvana ja kestomenestyjänä moniin muihin urheilijoihin verrattuna hyvässä asemassa.

– Minulla on ollut aika säännöllinen medianäkyvyys. Kiinnostus lisääntyi Vuoden urheilija -valintani jälkeen 2016. Valinta teki varmasti hyvää koko paraurheilulle ja ehkä ylipäätään pienten lajien edustajille, Tähti sanoo.

Paraurheilussa kustannuksia nostavat myös esimerkiksi avustajien tarve ja kalliit kilpailukustannukset.

– Taloudelliset haasteet eivät ole ainakaan pienempiä kuin vammattomien puolella. Tuelle on tarvetta, ja onneksi sitä myös tulee, Suomen paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski sanoo.

Kuorikoski on jo aiemmin nostanut esille Kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n käytännön kerätä kisoista kalliita osallistumismaksuja.

Myös Tähden mukaan osasyy esimerkiksi omavastuisiin johtuu IPC:n toiminnasta.

– Osallistumiskustannukset ovat nousseet, mikä on aiheuttanut sen, että osa huippumaista joutuu jättämään mitaliehdokkaita kotiin, Tähti kertoo.

Elintarvikeyritys ryhtyi tukijaksi

Vammaisurheilun rahoitus on puhututtanut viime aikoina, kun Berliinin EM-parayleisurheilun omavastuut nousivat julkiseen keskusteluun. Suomalaisurheilijoilla oli 900 euron omavastuu, jonka he joutuivat maksamaan, jos EM-mitalia ei tullut.

Huonekaluja ja sisustustuotteita myyvä Jysk ilmoitti lopulta maksavansa omavastuut.

Elintarvikevalmistaja Jalostaja puolestaan kertoi keskiviikkona käynnistävänsä kaksivuotisen hankkeen, jossa se tukee 11 suomalaista parayleisurheilijaa.

Iso osa tuettavista on nuoria ja vasta tavoittelemassa huippua, mutta mukana ovat myös moninkertaiset arvokisamitalistit Tähti ja ratakelaaja Amanda Kotaja. Jalostajan mukaan yhteistyö on suomalaisen "parayleisurheilun historian mittavin sponsorointihanke".

Nuoret urheilijat ahtaalla

Myös Kotaja mainitsee nuorten urheilijoiden usein haastavan taloustilanteen.

– Ei sponsoreita ovista ja ikkunoista tule. Itse olen ollut mukavassa asemassa, sillä taloudellinen tilanteeni on ollut pitkään aika hyvä, ja pystyn panostamaan urheiluun täysillä. On henkisesti todella raskasta, jos joutuu joka vuosi miettimään uudestaan, mistä saa budjetin.

Jalostaja ei ole kertonut, millaisella rahamäärällä se tukee paratiimiksi nimittämäänsä urheilijaryhmää, mutta kokonaisuudessaan kyse on kuusinumeroisesta summasta.