F1

Loppukirin erikoismies Räikkönen kaipaa lisävauhtia

Viime Grand Prix -kisan jälkeen F1-pöytä mestaruustaistolle katettiin Koreaksi, kun Sebastian Vettel ja Fernando Alonso vetivät yli 40 pisteen etumatkan takaa-ajajiinsa.

Muuttuiko kolmantena jatkavan – mutta jo 48 pistettä kärjestä jääneen – Kimi Räikkösen henkinen lähestyminen tähän MM-taistoon?

– Eipä ainakaan minun kohdallani muuttunut mikään. Minulla ei ole mitään hävittävää. Yritän vaan parantaa tätä sijoitusta. Jos en onnistu, se ei muuta mitään minun elämässäni, Räikkönen vakuutti Intian GP-harjoituksiin valmistautuessaan.

Räikkösellä on kokemusta nousta toivottomastakin pistetilanteesta maailmanmestaruuteen. Onko etua, kun tietää, miten se tehdään?

– Täytyy muistaa, että olen sekä hävinnyt että voittanut mestaruuden viimeisessä kisassa. Eiköhän edelläni olevat kaverit ole kokeneet sen saman. Vettel taitaa olla vain voittanut, mutta ainakin Alonso on myös hävinnyt ja voittanut mestaruuden viimeisessä kisassa.

– Faktaa kuitenkin on, että meistä jokaisella on riittävästi kokemusta ja jokainen tietää, mitä pitää tehdä, Räikkönen tuumaili.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viisi vuotta sitten Räikkönen tarvitsi loppukiriinsä luotettavan vahvaa Ferrarin F2007-autoa. Silloin Kimi oli neljä kisaa ennen loppua 18 pistettä Lewis Hamiltonista jääneenä. Käytännössä 18 pistettä tuolloin on sama kuin 48 pisteen ero Vetteliin juuri nyt. Silloinkin Alonso oli välissä kakkosena.

Räikkönen voitti kolme kertaa neljässä viime kisassa.

– Onhan tässä nyt erona se, että 2007 tiesin pystyväni voittamaan sillä Ferrarilla jokaisen niistä kisoista. Nyt voittaminen olisi enemmänkin kiinni siitä, että muut tekevät virheitä. Voimme toki voittaa, mutta vauhdillisesti emme ole siinä kohtaa suhteessa muihin kuin missä olimme silloin Ferrarilla.

Lotus paiskii hiki hatussa töitä, jotta E20-autoa saataisiin iskukykyisemmäksi. Red Bull tuntuu kuitenkin päässeen niin paljon karkuun, että sen tavoittamiseen vaadittaisiin aivan massiivista kehityspotkua.

Red Bull ehti
kauas karkuun

– Paljon todellakin pitäisi tapahtua, että voimasuhteet kääntyisivät tästä tuntuvalla tavalla. Enemmän riippuu siitä, tekevätkö Vettel ja Alonso tai heidän tiiminsä joitain virheitä. Koskaan ei tiedä, mitä voi tapahtua. Yritämme ainakin parhaamme joka kerta. Mistä sitä tietää, vaikka joku rata sopisi meidän autollemme muita paremmin ja silloin voisi saada parempia tuloksia.

Räikkösen mielestä Red Bull on selvästi myös Ferrarin edellä.

– Jos pitäisi lyödä vetoa mestaruudesta, rahani menisivät Vettelin puolesta. Hän johtaa ja hänellä on nopein auto. He ovat olleet nopeita viime kisoissa, eivätkä tee virheitä.

Lotus on modifioinut Koreassa debytoinutta uutta pakoputkisysteemiään ja saa autoon muutakin uutta päivitystä.

– Toivottavasti pystymme parantamaan viime kisasta ja menemään samalla lailla eteenpäin kuin teimme Japanista Koreaan. Tarvitsemme parempia tuloksia loppukaudelta. Kehitystä kyllä tulee koko ajan, mutta ongelmana on se, ettei mikään muukaan tiimi yhtäkkiä pysäytä töitään. Jokainen puristaa loppuun asti, kun tilanne kärjessä on niin kireä, Räikkönen ruotii.

Räikkösen mielestä Intian rata ei vaikuta yhtä teknisesti haasteelliselta kuin Korea, jonka hän niin ikään kohtasi ensi kertaa.

– Näin nopealla radalla pakoputkestakaan tuskin on niin paljon hyötyä kuin sitten seuraavalla radalla Abu Dhabissa, Räikkönen tuumaili.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jatkopesti yhä
allekirjoittamatta

Sopimusrintamalla eletään edelleen huhujen varassa. Viimeisin tiedonjyvä Lotus-leiristä kertoo, että mahdollisesti ensi viikon alussa Räikkösen jatkopesti voisi olla viilattu pilkulleen tiedotuskuntoon.

Tiettävästi Romain Grosjean joutuu tarjoamaan näyttöjä kauden loppuun asti saadakseen uuden sopimuksen. Neuvotteluyhteyksiä on muidenkin ehdokkaiden kanssa.

– Meillä on optioita, mutta mitään ei ole lopullisesti päätetty. Sopimuksessa pitää olla molempien osapuolten nimet ja kaipa ne jossain kohtaa siellä sitten ovat, Räikkönen taustoitti.

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA