Huippupainija haki kisavirettä Kalle Mäkisen paineista – junioreiden MM-kisat Arvi Savolaisen seuraava tähtäin

Jari Laurikko
Maajoukkuepainija Arvi Savolaiselle Raunistulan painiturnaus toimi hyvänä harjoitteena syyskuun MM-kisoja silmälläpitäen.
Maajoukkuepainija Arvi Savolaiselle Raunistulan painiturnaus toimi hyvänä harjoitteena syyskuun MM-kisoja silmälläpitäen.

Joonas Jussila

Kun vajaat 200 painijaa neljästä maasta kamppailee yhden päivän aikana kolmisensataa ottelua neljällä painimolskilla, tarkoittaa se hikistä urakkaa niin järjestäjille kuin osallistujille. Mutta, Raunistulassa Salibandy Areenassa muutaman viime vuoden ajan järjestetyt Kalle Mäkisen painit sujuivat tänäkin vuonna järjestäjien osalta rutiinilla, olihan lauantainen koitos jo perinteisen turnauksen 35. otatus.

– Kaiken kaikkiaan järjestäjiä on mukana tuomarit mukaan lukien varmasti 50 henkilöä. Tämä on pitkä päivä, kun aloitamme heti aamusta ja loppusiivoukset saamme valmiiksi joskus kello 22 jälkeen illalla, Turun Voimamiesten puuhamies Mauno Ketola kertoi aamupäivällä.

Kalle Mäkisen paineissa valtaosa osallistujista on 10–17-vuotiaita poikia, mutta tänäkin vuonna mukaan mahtui myös muutama maajoukkuepainija. Heistä tunnetuin oli Lahden Ahkeraa edustava Arvi Savolainen, 18, jolla toden totta riittää virtaa kotimaan turnausten kiertämiseen. Suomi Cupin kokonaiskilpailun viime vuonna voittanut Helsingissä asuva nuorukainen kun saapui Raunistulaan suoraan Saksan Saarbrückenistä tiivistahtiselta maajoukkueleiriltä.

– Tulin kotiin vasta keskiyöllä ja aamuseitsemältä lähdin ajamaan tänne Turkuun. Tämä kisa osui kuitenkin hyvään saumaan oman kisakalenterin kannalta, ja koska yritän osallistua mahdollisimman moneen Suomi Cupin kilpailuun, oli päätös tänne tulosta helppo, toista kertaa kisassa mitellyt Savolainen pohti.

Raskaassa sarjassa paininut kaksinkertainen junioreiden arvokisamitalisti paini Raunistulassa vain kahdesti, kun hän voitti vastustajansa Viron Kevin Mihhailovin ja Konsta Mäenpään näytöstyyliin.

– Kisa toimii itselleni hyvänä harjoituksena junioreiden MM-kisoihin, jotka pidetään kolmen viikon päästä Slovakiassa. Kilpailen tässä vielä muutamaan otteeseen ennen MM-turnausta, jonka lisäksi ohjelmassa on maajoukkueleirejä, Savolainen kertasi voitettuaan Mäenpään murskaavasti 7–0-numeroin.

Väkivahva lahtelaispainija on kuulunut jo vuosien ajan Suomen lupaavimpiin painijoihin. Taskussa on jo kaksi pronssia junioreiden EM- ja MM-kisoista, joten tavoite loppuvuoden päätapahtumaan on yksiselitteinen.

– Mitali on tietysti mielessä ja se olisi jo kova saavutus. Jos kaikki loksahtaa kohdalleen, on siihen kirkkaimpaankin saumoja. Slovakian kisoissa meidän sarja otellaan kahdessa päivässä ja kultamitaliin vaaditaan neljän tai viiden ottelun voittamista.

Turun Voimamiesten omien aikuispainijoiden ollessa loukkaantuneiden kirjoissa, huolehtivat seuran kadetti-ikäiset juniorit osanotosta. 51-kiloisten sarjassa kaksi avausotteluaan hävinnyt Eemeli Nurhonen, 14 sai juonen päästä kiinni Veeti Karilaista vastaan käymässään matsissa, jonka TWM:n juniori voitti selätyksellä 27 sekunnissa.

– Täällä on aina mukava painia, eikä haittaa yhtään että ympärillä pyörii koko ajan porukkaa. Täytyy vain keskittyä täysillä omiin otteluihin ja jos tulee tappioita, niistä voi syyttää vain itseään, Nurhonen kertasi kahden hävityn ottelun jälkeen.

45-kiloisissa Joonas Koivisto, 13, sai seurakaveriaan paremman alun, kun hän hävisi ensin avausottelunsa, mutta voitti toisen pikatahtiin.

– En edes muista miten monta kertaa olen ollut täällä mukana. Valmistautuminen kisaan sujui rutiinilla ja kesällä olin mukana monella painileirillä. Jatkossakin leirejä ja kisoja on tiiviiseen tahtiin, syksyn avausturnauksensa kisannut Koivisto tuumi.