Urheilu

Tokio sai vauhdin päälle – olympialaisiin kaksi vuotta aikaa

JIJI PRESS
Olympiakylää rakennetaan Tokiossa.
Olympiakylää rakennetaan Tokiossa.

Tokion olympialaisten avajaisiin on kaksi vuotta aikaa, ja kisajärjestäjät tuntuvat saaneen yli kymmenen miljardin euron hintaiset kisajärjestelyt hallintaan. Poliittiset ja taloudelliset kiistat on painettu taka-alalle, kun Tokio valmistautuu järjestämään historiansa toiset kesäolympialaiset.

Olympialaisissa kilpaileminen kuumimpana mahdollisena vuodenaikana herättää Japanissa kuitenkin kysymyksiä. Heinäkuussa Japania ovat piinanneet hurjat helteet, jotka ovat vaatineet kymmeniä kuolonuhreja.

Heinäkuussa päivälämpötila nousee Tokiossa säännöllisesti yli 35 asteen, ja vuoden 2020 kisojen avajaispäivä on 24. heinäkuuta. Ajoitus herättää ihmetystä, sillä vuoden 1964 olympialaisia Tokio isännöi vasta lokakuussa.

– Japanin kesä on kuin eläisi saunassa. Me varaudumme kuumuuteen yhtä huolella kuin terrorismiin. Meidän tehtävämme on suojella ihmishenkiä, sanoo Tokion kuvernööri Yuriko Koike.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Japanilaisurheilijat uskovat saavansa etua lämpömittarin lukemista.

– Olemme tottuneempia kuumuuteen ja kosteuteen kuin muut, ennakoi Riossa 2016 olympiapronssia uinut Daiya Seto.

Hän odottaa kotikisoja iho kananlihalla.

– Olen äärimmäisen onnekas, että voin kilpailla olympialaisissa kotimaassani. Toivottavasti on minun vuoroni voittaa kultaa, 400 metrin sekauintia päämatkanaan pitävä Seto kertoi.

Tokion kisarakentaminen on aikataulussa, ja ensimmäinen pysyväksi tarkoitettu kisapaikka on jo avattu. Uutinen on japanilaisille tervetullut, sillä olympiataivalta varjostivat alussa poliittiset ja taloudelliset kiistat.

Pääministeri Shinzo Abe torppasi kolme vuotta sitten olympiastadionin suunnitelmat, koska rakentamisen hintalappu kohosi noin 1,7 miljardiin euroon. Suunnitelmat menivät uusiksi, ja päästadion on jo 40-prosenttisesti valmis.

Noloa kisaisännille olivat myös olympialogoon liittyneet plagiointisyytökset. Viime lokakuun rankkasateet paljastivat lisäksi bakteeritasojen nousun avovesiuintiin ja triathloniin tarkoitetulla kisapaikalla.

Viime viikonloppuna japanilaisten kisainto nousi, kun maskotit Miraitowa ja Someity julkistettiin.