Urheilu

Muistoksi monta mustelmaa – brittiläisen sotalaivan rugbyjoukkue väänsi tiukan voiton Turun Eaglesista

TS/SELMA PAAVOLA
Punaisissa pelipaidoissa pelanneen brittilaiva HMS Montrosen ja valko-mustien Turun Eaglesin ystävyysottelu oli aivan yhtä fyysinen kuin mikä tahansa rugbymatsi. Mustelmista kiiteltiin pelin jälkeen.
Punaisissa pelipaidoissa pelanneen brittilaiva HMS Montrosen ja valko-mustien Turun Eaglesin ystävyysottelu oli aivan yhtä fyysinen kuin mikä tahansa rugbymatsi. Mustelmista kiiteltiin pelin jälkeen.

Impivaaran jalkapallokentillä nähdään hyvin harvoin sellaista herkkua, kuin mitä oli tarjolla sunnuntaialkuillasta. Suomalaiset ja englantilaiset tuottivat toisilleen mustelmia rugbymaaottelun merkeissä.

Kyseessä ei ollut mikään virallinen maaottelu, vaan brittiläisen laivaston HMS Montrose -sotalaivan rugbyjoukkueen ja kotoisessa ykkösdivarissa pelaavan Turun Eaglesin kohtaaminen. Merivoimien juhlaan osallistuvan brittilaivan joukkue halusi ottaa mittaa paikallisesta rugbyjoukkueesta, ja tottahan Eagles tarttui täkyyn.

– Pyyntö pelistä tuli aika lyhyellä varoitusajalla, joten emme saaneet ihan täyttä miehistöä mukaan. Mutta tietenkin suostuimme, ja olihan aivan upeaa pelata brittiläistä joukkuetta vastaan, kertoi Eaglesien kapteeni Lauri Tammero pelin jälkeen.

Ottelu päättyi brittien tiukkaan voittoon, mutta kuten Tammerokin totesi, lopputulos ei ollut tässä ottelussa tärkein asia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tämä oli hieno tapahtuma. Oli odotettavissa, että britit ovat todella kovia, ovathan he pelanneet rugbya pikkupojista lähtien. Mutta laitoimme tosi hyvin kampoihin, ja saimme aikaan näyttävän ja tiukan ottelun, missä otettiin miehestä mittaa oikein kunnolla, pohti Tammero.

Epävirallisen tilastoinnin mukaan ottelu päättyi brittien voittoon pistein 46­–39.

”Oli odotettavissa,
että britit ovat todella
kovia, ovathan he
pelanneet rugbya
pikkupojista lähtien.”

Lauri Tammero

Eaglesien kapteeni

– Jäimme yhden maalin päähän. Tottakai se harmittaa, mutta kuten sanoin, tärkeintä oli saada aikaan tiukka taistelu ja rehti matsi, sanaili Tammero.

Rugbyssahan ”maali” on nimeltään try – eli kun pallo kuljetetaan vastustajan maalialueelle – ja se on viiden pisteen arvoinen. Maalisuorituksen jälkeen on mahdollista saada kaksi pistettä potkaisemalla pallo maalihaarukkaan.

Myös britit olivat tyytyväisiä pelin antiin. He saivat tismalleen mitä halusivat – tiukan pelin, paljon yleisöä ja lajiin kuuluvasti myös monta mustelmaa.

– Suurkiitos Eaglesille, kun järjestitte tämän ottelun. Teillä on joukkueessanne isoja vahvoja jässiköitä, ja me tunnemme kyllä tämän pelin rasitukset huomenna kipuna ja kolotuksena, kiitteli brittijoukkueen kapteeni.

Turun Eagles pelaa rugbya 1. divisioonassa ja tavoittelee nousua takaisin SM-sarjaan.

– Kausi on alkanut hyvin, olemme voittaneet kaikki ottelumme. Ensi lauantaina Impivaarassa on tiukka matsi Hämeenlinnaa vastaan, sillä se jengi on myös tyrkyllä takaisin SM-sarjaan, kertoi Lauri Tammero.

Eaglesin miehistö takuulla toivoo, että ykkösdivarin matseissa Impivaaran jalkapallokentän katsomo olisi yhtä täynnä kuin sunnuntaina.

Vaikka rugbyn säännöt ovat meille suomalaisille – useimmille ainakin – tuntemattomat, on lajin seuraaminen silti mielekästä.

– Pelissä tapahtuu koko ajan, ja peli on vauhdikasta. Esimerkiksi jalkapallossa johdossa oleva joukkue voi rauhoittaa ja hidastaa peliä, mutta rugbyssa on aina kiire.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tammero myös antaa vinkkejä satunnaisille katsojille, jotka eivät tunne pelin sääntöjä tai taktiikkaa.

– Joukkueet pyrkivät aina siihen, että peli olisi vastustajan päässä. Siksi pallo usein potkaistaan pois vastustajan käsiin – se saattaa vaikuttaa hölmöltä, mutta sitä se ei ole. On parempi, että pallo on vastustajalla heidän päädyssään, kuin omalla joukkueella omassa päädyssä, selittää Tammero.

Tammeron mielestä brittilaiva Montrosen joukkue mahtuisi taidoiltaan kotimaiseen SM-sarjaan.

– Taitavia ja nopeita kundeja he olivat. Varmasti pelaisivat SM-sarjan keskikastissa, arvioi kapteeni sunnuntaisen brittivastustajansa tasoa.