F1

Palkintokiri pelasti Räikkösen juhannuksen

BORIS HORVAT

Heikki Kulta

Kimi Räikkönen on sijoittunut nyt Grand Prix -kisoissa peräti 40 kertaa kolmanneksi. Juhannuksen palkinto oli yksi niistä kolmossijoista, joihin Ferrarin suomalaiskonkari oli harvinaisen tyytyväinen.

Kimi on nyt ollut palkinnoilla neljä kertaa kauden kahdeksassa kisassa.

Ranskan GP-viikonloppu tuntui sujuvan samalla mollisoinnulla kuin Espanjan, Monacon ja Kanadan kisatkin, kunnes Kimi sai kunnolla rytmistä kiinni.

Vielä startissa Räikkönen koki kovia. Ulkolinjan valitseminen ensimmäiseen mutkaan meni vikaan, ja vaikka edestä tallikaveri Sebastian Vettelin virheen myötä kaksi kärkiautoa putosi pois, Ferrarin suomalaiskuski putosi yhden sijan alaspäin seitsemänneksi.

Sijoituksen parantaminen ensimmäisellä kierroksella on ollut Räikkösen akilleen kantapää jo toista vuotta, eikä helpotusta tullut tälläkään kertaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mutta sen jälkeen kaikki sitten osuikin paremmin kohdalleen.

– Startissa vähän lipsui. Valitsin väärän puolen, ja oli hidastettava, kun edessä rytisi, enkä pystynyt sieltä pussista kääntämään siihen ensimmäiseen mutkaan, Räikkönen selvitti.

– Ensimmäisissä mutkissa voi tulla hässäkkää, ja on parempi, kun pystyy välttämään ne. Auto tuntui hyvältä heti siitä asti, kun ajoin sen varikolta radalle, joten tiesin, ettei sen puoleen ole suurempaa hätää.

– Pystyin toipumaan aika hyvin siitä alun vaikeuksista, ja pitkällä vedolla pääsin ajamaan hyvin kilpaa. Vauhtia oli ihan hyvin, ja kun sain uudet renkaat, se vain parani ja pystyin nousemaan palkinnoille asti.

Räikkönen ehti johtaakin kisaa, kun kävi vaihtamassa renkaat vasta 34 kierroksen kohdalla.

– Ei meillä ollut mitään suunnitelmia ennen kisaa, miten pitkän vedon teemme. Tiesimme kyllä odottaa, että ultrapehmeät kestävät kyllä hyvin, mutta siinä kisan aikana voi sattua mitä vaan, ja silloin mennään sen mukaan, mikä tuntuu parhaalta vaihtoehdolta.

Räikkönen liitti jälleen uuden radan palkintokokoelmiinsa. Nyt hänellä on pokaali 31. erinimiseltä radalta.

Voitotta suomalaiskuski on ajanut nyt 102 kisaa peräkkäin. Australian voittonsa jälkeen 2013 hänellä on nyt kuitenkin 12 kakkos- ja 13 kolmossijaa eli peräti 25 palkintosijoitusta ilman täysosumaa.

Maikkarin toimittaja Mervi Kallio kysyi kisan jälkeen Räikköseltä, olisiko hän koskaan uraansa aloittaessaan uskonut saavuttavansa 95 palkintosijoitusta.

– En ole laskenut niitä, mutta kyllä silloin alussa olisin ollut tyytyväinen yhteenkin. Tietysti se on nyt ihan kohtuullinen lukema, ja niitä on varmaan kiva muistella sitten joskus ajouran päätyttyä, Räikkönen hymähti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaikkien aikojen palkintomäärät (voitot+kakkossijat+kolmossijat)

Michael Schumacher 155 (91+43+21)

Lewis Hamilton 123 (65+33+25)

Alain Prost 106 (51+35+20)

Sebastian Vettel 103 (50+27+26)

Fernando Alonso 97 (32+37+28)

Kimi Räikkönen 95 (20+35+40)

Ayrton Senna 80 (41+23+16)