F1

Kekeltä askelmerkit

VEIKKO WAHLROOS

Kolumni 21.6. Ranskan Grand Prix on ajettu Paul Ricardin radalla Marseillen kainalossa 14 kertaa. Kertaakaan Maamme-laulu ei ole kajahtanut Le Castelletin kylässä tämän MM-osakilpailun jälkeen.

Keke Rosberg oli Williamsilla 1985 paalulla ja tuli kisassa kakkosena maaliin Brabhamin Nelson Piquetin jälkeen. Lisäksi Keke kirjautti yhden uransa kolmesta nopeimmasta kisakierroksesta juuri tuona viikonloppuna.

Ranskan maaperällä Rosberg toki voitti kerran. Siitä tuli hänen mestaruuskautensa ainoa täysosuma. Kisa oli nimeltään Sveitsin GP, mutta ratapaikkana oli Dijon-Prenois Ranskassa.

Itse oli paikalla, kun Ranskan GP viimeksi ajettiin Le Castelletissa 1990. Siitä ei jäänyt paljon kerrottavaa jälkipolville, kun Jyrki Järvilehdon tie tyssäsi aika-ajon viimeiseen eli 30. sijaan Peter Monteverdin ostaman Onyx-tallin surkealla autolla.

Ranskan GP palaa nyt kymmenen välivuoden jälkeen MM-kalenteriin. Magny-Coursin radalla Kimi Räikkösestä tuli historian ainoa suomalainen Ranskan MM-osakilpailun voittaja. Hän oli myös paalulla toistaiseksi viimeisessä aika-ajossa Ranskassa.

Voitto tuli Ferrarilla Kimin mestaruuskaudella 2007. Kaikkiaan Kimi saavutti täysosumansa lisäksi kolme kakkossijaa. Nykykuskeista lisäksi vain Fernando Alonso on ajanut Ranskan GP:ssä. Hänellä on tilillä yksi voitto ja yksi kakkossija noista viikonlopuista.

Mika Häkkinen otti Magny-Coursissa kaksi paalua, mutta voitto jäi saavuttamatta. 1999 ja 2000 Mika ajoi maaliin kakkosena, 1998 kolmosena.

Heikki Kulta