Urheilu

De Gea on Espanjan maalilla paljon vartijana

Tämänkertaisessa jalkapallon MM-lopputurnauksessa on kaksi maalivahtia muita tarkemmassa seurannassa. Toinen on jalkavaivoistaan toipuvan, puolustavan maailmanmestarin Saksan tähtivahti Manuel Neuer ja toinen Espanjan David de Gea.

On itsestään selvää, että de Gea on huippuvahti. Hän tottui torjuntatehtävissä suureen vastuuseen jo alle 20-vuotiaana tuurattuaan Mestarien liigaottelussa Atletico Madridin ykkösvahtia Robertoa.

Sittemmin de Gea on noussut pelipaikallaan Englannin Valioliigan Manchester Unitedissa maailman lajieliittiin. Hän on ollut menestyksen takuumies muun muassa ManUn valioliigamestaruudessa kaudella 2012–13 ja Englannin cup-voitossa keväällä 2016.

De Gealla on kuitenkin pientä taipumusta ailahteluun. Se näkyi viimeksi perjantaina, kun hän imuroi 1–1-tasatilanteessa Portugalin Cristiano Ronaldon laukauksen verkkoon.

Pikahälytyksellä Espanjan päävalmentajaksi komennettu Fernando Hierro vakuuttaa luottavansa de Geaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Emme epäile hänen kykyjään eikä hän itsekään, Hierro sanoi AFP:n mukaan.

Vaikka Espanjan joukkueessa tuikkii toinen toistaan kirkkaampia pelaajatähtiä, viimeinen sana menestymiseen tai menestymättömyyteen on de Gealla.

– Tiedämme, että maalivahdilla on henkisine vaatimuksineen erityisasema, Hierro sanoi.

Espanja kohtaa keskiviikkona B-alkulohkossa Iranin, joka hieman yllättäen peittosi MM-avausottelussaan Marokon 1–0. Portugalia vastaan 3–3-tasapelillä aloittaneen Espanjan keskikenttäpelaaja Isco ei vähättele Iran-ottelun merkitystä.

– Se on elintärkeä ottelu, joka määrittelee menestyksemme MM-kisoissa, Isco kertoi.

Espanjalla on nälkää menestyä, sillä vuosien 2008 ja 2012 Euroopan mestari ja 2010 maailmanmestari karsiutui MM-turnauksessa 2014 alkulohkossa ja EM-kisoissa 2016 ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

B-lohkon toisessa ottelussa Portugali kohtaa Marokon. Onnekseen Portugalilla on riveissään Ronaldo, joka voi ratkoa pelejä yksinään. Muuten kohtaamisesta voi odottaa tasaista.

A-lohkossa Uruguaylla ei pitäisi keskiviikkona olla vaikeuksia voittaa väärässä turnauksessa pelaavaa, heikkoa Saudi-Arabiaa.