Urheilu

Liipola moukaroi EM-tulosrajan Somerolla, Tervo heitti 22-vuotiaiden SE:n

TAPIO NEVALAINEN
Henri Liipola ylitti EM-rajan.
Henri Liipola ylitti EM-rajan.

Someron Esan moukarinheittäjä Henri Liipola avasi kesän kilpailukauden perjantaina Somerolla loistotuloksella 75,13. Se rikkoo kirkkaasti elokuisten Berliinin EM-kisojen 74 metrin tulosrajan.

Samassa kilpailussa Karhulan Katajaisten Krista Tervo heitti naisten 22-vuotiaiden Suomen ennätyksen 68,87 ja Lapuan Virkiän 17-vuotias Sara Killinen lennätti naisten moukaria lukemiin 61,44. Se on ikäluokan kaikkien aikojen paras tulos Suomessa.

Liipolan,24, kauden avaus oli vakuuttava. Myös sarjan toiseksi pisin heitto 74,58 rikkoi EM-rajan. Se syntyi neljännellä yrittämällä. Pisin kaari tuuli viimeisellä kierroksella.

– Aluksi heittäminen oli aika tahmeaa. Sitten se rupesi rullaamaan, kun ymmärsin taas, miten heitetään, eli että jalan kanssa pitää työntää vauhtia. Toiseksi pisin oli heittona sellainen rento ja hyvä. Viimeisellä yritin oikeasti vähän heittää, Liipola kertaili.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Liipolan uran pisin heitto 75,31 syntyi samaisella Someron kentällä viime vuoden syyskuussa. Heittäjä uskoo, että kuluvan kesän kisoissa se kohenee tuntuvasti.

– Kauden tavoite on 77 metriä. Uskon, että se on otettavissa. Kaikki on hyvässä mallissa, Liipola viittasi ongelmattomaan harjoituskauteen.

Seuraavaksi Liipola heittää Paavo Nurmen kisoissa Turussa.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Kankaanpään Seudun Leiskun Aaron Kangas ennätyksellään 72,09. Kangas, 20, heitti hiljattain kauden avauskilpailussaan edellisen ennätyksensä 71,68. Se koheni Somerolla ensin avausheitolla 71,70 ja sitten viimeisellä, joka kantoi 72,09.

– Tasaisen varmaa heittämistä, mikä oli hyvä, mutta sellainen paras puhti puuttui. Teknisesti tuli hyviä heittoja. Luulen, että voisi olla edellytyksiä parempaan, Kangas arvioi.

Krista Tervo oli niin ikään tasaisessa kunnossa. Sarjan kaksi parasta heittoa kantoivat 68,70 ja 68,87. Niistä kumpikin ylitti Sini Pöyryn nimissä vuodesta 2002 voimassa olleen 22-vuotiaiden SE:n 68,28 sekä Tervon viime vuonna heittämän oman ennätyksen 68,27.

Elokuisten Berliinin EM-kisojen 69 metrin tulosraja jäi vielä kutkuttavasti 13 sentin päähän.

– EM-raja jäi vähän kaivelemaan, mutta olen silti tyytyväinen tulokseen. Sain nyt heittoihin oikeanlaisen rentouden, enkä alkanut yrittää liikaa, Tervo kertaili.

Lapuan Virkiän Sara Killinen oli naisten kilpailussa kolmas ikäluokkansa kaikkien aikojen kärkituloksella 61,44.