Turun seudun urheilu

Kolmiloikan olympiavoittaja Caterine Ibargüen Paavo Nurmen kisoihin

Caterine Ibargüen uskaltautuu uudestaan Turkuun, vaikka viime kesänä Paavo Nurmen kisoissa hypättiin koleassa säässä.
Caterine Ibargüen uskaltautuu uudestaan Turkuun, vaikka viime kesänä Paavo Nurmen kisoissa hypättiin koleassa säässä.

Naisten kolmiloikan hallitseva olympiavoittaja Caterine Ibargüen kilpailee kesäkuussa Paavo Nurmen kisoissa.

Kolumbialainen uskaltautuu toistamiseen Turkuun, vaikka viime vuonna kolea sää kiusasi erityisesti hyppylajien urheilijoita.

– Sää tuntui todella kylmältä, mutta kun matkustaa pohjoiseen, se ei tule yllätyksenä, Ibargüen viestittää Turun Sanomille.

– Kilpailun tunnelma oli todella hieno, mikä auttaa kisatessa. Se on minulle tärkeää.

Kisoja järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen on tyytyväinen, että säästä huolimatta tapahtuma teki vaikutuksen Ibargüeniin.

– Olen positiivisesti yllättynyt, että Kolumbian helteisiin tottunut yleisurheiludiiva haluaa tulla uudestaan viime kesän jälkeen, Salonen myöntää.

Ibargüenin vanavedessä myös kolmiloikan portugalilainen Euroopan mestari Patricia Mamona saapuu tänä vuonna Turkuun. Salonen on ilokseen huomannut, että Kansainvälisen yleisurheiluliiton kisaportaikossa toiseksi ylimmälle tasolle nousseen tapahtuman myönteinen maine kiirii vauhdilla niin urheilijoiden, managerien kuin urheilupäättäjien keskuudessa. Kannustava yleisö ja urheilijoista huolehtiva kisaorganisaatio tunnetaan maailmalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Se näkyy siinä, että meille on tullut ennätysmäärä managerien yhteydenottoja. Urheilijatarjontaa on entistä enemmän, Salonen paljastaa.

Runsas urheilijavalikoima heittää Paavo Nurmen kisojen isännille myönteisen haasteen. Kun kisat järjestetään jo 5. kesäkuuta, urheilijoiden tulostasosta ei ole ehtinyt muodostua vielä varmaa kuvaa.

– Alkukaudesta on valinnanvaikeutta. Vaikka kuinka tekisi mieli lyödä lajien osallistujalistaa kiinni, se ei ole taktisesti viisasta. Pakko yrittää pitää pää kylmänä ja odottaa ensimmäisiä Timanttiliigan kisoja, koska sovittuja urheilijoita ei voi jättää pois listalta, Salonen selvittää.

– Voisi jopa harmittaa, jos myöhemmin olisi tarjolla kiinnostavampia urheilijoita.

Turkulainen yleisurheiluilta on osa kisarupeamaa, joka alkaa toukokuun viimeinen päivä Rooman Timanttiliigasta jatkuen Ostravaan, jossa kisataan kesäkuun puolivälissä. Oslo ja Tukholma isännöivät Timanttiliigaa heti Turun-kisojen jälkeen.

– Olemme kesäkuun alussa hyvin kiinnostava startti Pohjois-Euroopan turneelle. Se näkyy jo listoilla.

Turkulaistapahtuman vetonaulana on tuttuun tapaan kansainvälinen keihäsmittelö, jota tähdittävät viime kauden tilastojen saksalainen kärkikaksikko, Johannes Vetter ja Thomas Röhler.

Salonen muistuttaa, että kotimaiset yleisurheiluvaltit ovat myös tärkeitä – erityisesti EM-vuonna ja Suomen isännöidessä nuorten MM-kisoja Tampereella.

– Meille on kunnia-asia, että kisoissa on mukana yli sata suomalaisurheilijaa, Salonen sanoo.

Suomen paras naisloikkaaja Kristiina Mäkelä avaa näillä näkymin kautensa Turussa. Viime kesänä Mäkelä joutui jättämään Paavo Nurmen kisat väliin polvitoipilaana, mutta lähtee mielellään haastamaan lajin kaksinkertaista maailmanmestaria.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Mahtavaa, Mäkelä hihkaisee kuullessaan Ibargüenin osallistuvan kisaan.

– Aina on hienoa, kun kotimaassa on kovaa kisaa tiedossa eikä tarvitse yksin hyppiä. En ihmettele yhtään, että Ibargüen haluaa tulla Turkuun, sillä kisojen järjestelyt on hoidettu tosi hyvin. Toivottavasti sää on inhimillinen.

Kisapomo Salonen ei vielä halua murehtia asiaa, johon on mahdotonta vaikuttaa. Sää alkaa jännittää vasta kisojen kynnyksellä.

Lue myös:

TS+: Valmentajaa vaihtanut Mäkelä luottavaisena kohti kisakautta – "Olo on helpottunut"

Tästä on kyse

Paavo Nurmen kisat

Kolmiloikan hallitseva olympiavoittaja Caterine Ibargüen saapuu viime vuoden tapaan kilpailemaan Paavo Nurmen kisoihin. 34-vuotias kolumbialainen on myös lajin kaksinkertainen maailmanmestari, jonka ennätys on 15,31.

Ensimmäistä kertaa Turussa kilpailee kolmiloikan hallitseva Euroopan mestari Patricia Mamona. 29-vuotiaan portugalilaisen ennätys on 14,65.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) toiseksi korkeimmalle tasolle (world challenge) kuuluva vuosittainen turkulaistapahtuma järjestetään tänä vuonna 5. kesäkuuta.

Näytä lisää