Urheilu

Vuosien alamäki kääntymässä, Woods palaa pelaajan taivaaseen

Selkäkivut pitivät Tiger Woodsin kaksi vuotta peräkkäin pois golfin Masters-turnauksesta, mutta ensi viikolla Woods pääsee palaamaan tositoimiin "pelaajan taivaassa".

– Maailmassa ei ole toista samanlaista kenttää kuin Augusta eikä Mastersin veroista turnausta. Kentän viheriöillä puttaaminen ja luovuuden käyttäminen on uskomatonta, Woods kuvasi miesten golfkauden ensimmäisen arvoturnauksen areenaa.

Toisin kuin vuoden muissa arvokilpailuissa, Mastersissa kenttä ei vaihdu vuosittain. Turnaus on pelattu vuodesta 1934 Augusta National Golf Clubin yksityiskentällä Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa. Vuosien saatossa kenttää on toki muokattu, osin Woodsin takia. Hän voitti ensimmäisen neljästä Mastersistaan vuonna 1997 peräti 12 lyönnin erolla kokeneeseen Tom Kiteen.

Arvovoittojen mittarilla Woods, 42, on miesten ammattilaisgolfin toiseksi menestynein pelaaja. Hän on voittanut urallaan 14 major-kilpailua, ja vielä 2000-luvun alkupuolella näytti siltä, että Woods menee tilastoissa heittämällä 18 voiton legendan Jack Nicklausin ohi. Toisin kävi. Woods ei ole voittanut arvokilpailua sitten vuoden 2008 Yhdysvaltain avoimen mestaruuskilpailun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paluu vasta puolitiessä

Lähes kymmenen viime vuoden aikana Woodsin selkävaivat ja ihmissuhdekohut ovat vieneet päähuomion ainakin julkisuudessa, mutta viime viikkoina Woods on esittänyt orastavia merkkejä paluusta huipputasolle.

Yhdysvaltain-kiertueen kilpailuissa Floridassa Woods jakoi kakkossijan maaliskuun alussa ja jatkoi seuraavalla viikolla jaetulla viidennellä sijalla. Mastersia odotellessa Woodsin voiton vedonlyöntikertoimet ovat pudonneet, mutta Woods itse kokee olevansa vasta puolitiessä paluussaan.

– Totuttelen yhä siihen, mihin kehoni pystyy, millaisia lyöntejä lyön, ja millaista on kilpaileminen. Mutta tuntuu tosi hyvältä pelata, vuosi sitten selkäleikkauksessa käynyt Woods arvioi.

Harva pelaaja on yltänyt golfin arvovoittoon kymmenen tai useamman vuoden tauon jälkeen. Viimeksi siihen pystyi Etelä-Afrikan Ernie Els, joka voitti Britannian avoimen mestaruuden 2002 ja 2012. Mastersissa Yhdysvaltain Ben Crenshaw otti vuoden 1984 ykkössijan jatkoksi voiton vuonna 1995.

– Olen kaivannut sitä adrenaliinia, jota vihreästä takista pelaaminen tuottaa, Woods kuvasi viitaten Mastersin voiton merkiksi jaettavaan klubitakkiin.

Tämän vuoden Masters alkaa ensi viikon torstaina. Kilpailu on nelipäiväinen.