Urheilu

Ricciardo hinkuu kuskimarkkinoiden kuninkaaksi

JOSE JORDAN
Daniel Ricciardo radalla.
Daniel Ricciardo radalla.

Tämä juttu ei kaipaisi edes kuvaa... Jokainen F1-jännäri näkee alitajuisesti mielessään varmasti ne tutut hymyilevät risupartaiset kasvot, kun kuuleekin Daniel Ricciardon nimen.

Tiistaina talvitestien vapaapäivänään Ricciardo istahti Turun Sanomien haastatteluun puhuttuaan ensi hymy huulillaan Italian Sky Sportille ja Saksan RTL:lle.

Testipäiviä piinannut Siperiasta puhaltanut koleus tuo Ricciardon mieleen suomalaiset säät. Niinpä oli hyvä aloittaa haastattelu heti kättelyssä suomalaisfaneja varmasti kiinnostavalla kysymyksellä.

Puolet suomalaisista pelkää sinun vievän Kimi Räikkösen paikan Ferrarilla ja loput pelkäävät sitten sinun kaappaavan Valtteri Bottaksen paikan Mercedeksellä?

– Hah-hah-haa, Ricciardo heläyttää ja taivuttaa päätään nauraessaan taaksepäin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Millainen on oma näkökulmasi tähän asiaan?

– En tiedä. Katsopa tämä on sillä lailla, että ennen kaikka suoritustaso sanelee niin monia asioita. Vain aika antaa tähän vastauksen, Ricciardo tuumii.

– Me kaikki kolme keskitymme ennen kaikkea siihen, että saamme hyvän kauden. Kimin ja Valtterin on keskityttävä siihen, että saavat hyvät kaudet jatkaakseen siellä missä ovat kärkipaikoilla. Minun taas on keskityttävä saamaan erittäin vahva kausi, jos haluan jotain vaihtoehtoja.

– Se nähdään sitten, kun kausi alkaa. En kylläkään usko, että mitään tapahtuu ennen kesää. Tässä on kaikilla aikaa.

Ricciardo ei peittele, että haluaa varmistaa parhaat asemat kaudelle 2019.

– En ole koskaan päässyt ajamaan sarjan parhaalla autolla. Tietysti päätavoite on saada sellainen viimeistään ensi vuonna. Ei minulla ole enää monia kausia jäljellä.

Miten todennäköistä sitten Ricciardon mielestä on, että ensi kaudella F1-tasolla ajaa vain yksi suomalaiskuski?

– Luultavasti se on lähinnä kiinni Kimi Räikkösestä. Jos hänelle tulee hyvä vuosi, hän luultavasti jatkaa Ferrarilla. Ferrari haluaa pitää hänet ja Kimi haluaa jatkaa. Mutta jos Kimin kausi ei ole vahva, en usko, että siinä tapauksessa hän on enää täällä mukana. Se on kuitenkin hänestä – eikä minusta – kiinni, Ricciardo linjaili.

Kun Ricciardolta kysyy omaa tavoitetta, hän nostaa yhden sormen pystyyn.

– Ei minulla ole muuta tavoitettava kuin voittaa mestaruus. Olen ollut pari kertaa kolmas. Se on ollut ihan kohtuullista. Enkä sanoisi, että haluaisin olla toinen. Se olisi varmasti vielä pahempaa kuin olla kolmas.

Ricciardo uskoo, että tämä Red Bullin RB14-uutuus on ensimmäinen auto, jolla hänellä on oikeasti mahdollisuus ajaa mestaruudesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tunnen, että tämä on paras mahdollisuuteni. Luotettavuuden kannalta olemme tällä kaudella paljon parempia. Maanantai antoi siitä viitteet, kun pystyin ajamaan 36 kierroksen vedon ja olisin voinut jatkaa vielä pidemmälle. Olemme ehdottomasti paremmissa asemissa ajamaan jatkuvasti palkintosijoista ja meidän pitäisi olla hyvin lähellä kärkeä.

Mikä on sitten Red Bullin hierarkkia: onko se lähempänä Mercedeksen tasa-arvoa vain Ferraria, jota pidetään Sebastian Vettelin tallina?

– Varmuudella Red Bullilla vallitsee tasa-arvo. Se muuttuu vain, jos toinen kuljettaja on paljon toisen edellä ja ajaa mestaruudesta. Mutta ihan samoin se on kyllä muissakin talleissa. Jos Räikkönen lähtee vahvasti kauteen, päihittää Vettelin ja voittaa kolme ensimmäistä kisaa, ei se Ferrari enää ole Vettelin talli. Suoritukset ja se, miten aloittaa kauden, säätelevät aina näitä juttuja. Tärkeintä on, kun tulokset hoitavat puhumiset. Vaikka Ferrari olisi nyt Sebin tiimi, Kimi voi muuttaa sen.

Eikö Ricciardo sitten pelkää, että Red Bull muuttuisi Max Verstappenin tiimiksi samalla lailla kuin se oli Vettelin tiimi hänen siirtyessään sinne?

– Silloin 2014 se oli Vettelin tiimi, mutta osoitin, että tilanteen pystyy muuttamaan, jos oikein haluaa. Nyt ei ole merkkejä muusta kuin lähdemme tasa-arvoisina liikkeelle. Kumpi tahansa on sitten nopeampi, voittaa enemmän kisoja, Ricciardo tiivisti.