Urheilu

Jääkö venäläisille viimeinen sana olympiakaukalossa? – ”Olemme täällä vain yhden asian takia”

OAR-joukkueen pelaajat Ilja Kablukov, Kirill Kaprizov ja Mihail Grigorenko juhlivat pääsyä loppuotteluun.  LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
OAR-joukkueen pelaajat Ilja Kablukov, Kirill Kaprizov ja Mihail Grigorenko juhlivat pääsyä loppuotteluun. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Venäläisjääkiekkoilijoilla ei maatunnuksia olympialaisissa ole, mutta mitali heidän asustukseensa turnauksen päätössummerin jälkeen kuuluu. Tämä varmistui perjantaina, kun venäläisten olympiaurheilijoiden joukkue löi välierässä Tshekin 3–0 ja varmisti paikan loppuotteluun, samalla siis vähintään hopeamitalin.

Venäläisten olympiaurheilijoiden joukkue kohtaa loppuottelussa sensaatiojoukkue Saksan, joka yllätti välierässä Kanadan.

Hopea ei venäläisille kelpaa, ja dopingskandaalin takia kansallistunnuksistaan riisuttu joukkue on pelannut olympialaisissa pitkälti me vastaan muu maailma -ajatuksella.

Jääkiekkomaajoukkue on Venäjällä yhä suuri ylpeyden aihe, ja mahdollisissa kultajuhlissa itänaapurien tähtipelaajilla olisikin hyvä sauma laukoa näkemyksiään kansainvälisistä käytännöistä. Dopingsopasta tulleet sanktiot kun on Venäjällä koettu lähinnä suurena vääryytenä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Venäläisten olympiaurheilijoiden joukkue luisteli olympiaturnaukseen suurimpana ennakkosuosikkina, sillä NHL-miesten poisjäänti kisoista on nähty juuri heidän etunaan. Onhan joukkueessa mukana kirkkaimmat tähdet venäläisvetoisesta KHL-liigasta.

– Ansaitsimme paikan loppuottelussa. Olemme täällä vain yhden asian takia, ja toivottavasti paras joukkue voittaa kultaa, sanoi Ilja Kovaltshuk, joka sinetöi Venäjälle välierävoiton putattuaan kiekon Tshekin tyhjään maaliin.

Tshekki nukahti, Venäjä kuittasi

Tshekin kohtaloksi koitui peliotteen täydellinen kirpoaminen välierän toisessa erässä. Nikita Gusev ja Vladislav Gavrikov veivät maaleillaan Venäjän 2–0-johtoon puolen minuutin sisään.

– Teimme pari virhettä ja peli oli 2–0. On vaikea tulla takaisin peliin sellaisesta, myönsi Tshekin kapteeni Martin Erat.

Tshekillä oli tilaisuutensa ylivoimalla. Kiekko kulki mailanlavasta toiseen mallikkaasti, mutta maalia ei nähty. Tshekki jopa pystyi vaihtamaan uusia miehiä hyökkäysalueelle kesken ylivoimapyörityksen, mutta tehokkuuteen se ei vaikuttanut piirun vertaa.

Loppuottelu pelataan sunnuntaina. Tshekki ja Kanada kiekkoilevat pronssipelissä lauantaina.

– Pelaamme yhä mitalista. Se sytyttää joukkueemme varmasti vielä taistelemaan, Erat tuumi.