Urheilu

Kolme mitalia ja kaksi sairaalapaikkaa –  Kanada juhli ja kärsi skicrossissa

–¿Tässä lajissa on aina riskinsä, sanoi voittaja Brady Leman. Lehtikuva/AFP
–¿Tässä lajissa on aina riskinsä, sanoi voittaja Brady Leman. Lehtikuva/AFP

Freestylen rämäpäisimmät hiihtäjät löytyvät Kanadasta. Brady Leman voitti Pyeongchangin kisoissa miesten skicrossin. Kelsey Serwa ja Brittany Phelan ottivat perjantaina Kanadaan kaksoisvoiton naisten skicrossista.

Lajin rajua luonnetta kuvaa silti parhaiten joukkueen kokonaispanos. Mitalistien joukkuetovereista India Sherret ja Christopher Delbosco lähtivät rinteistä paareilla.

Delbosco mursi kaatuessaan lantion sekä neljä kylkiluuta ja sai ruhjeen keuhkoihinsa. Myös Sherret joutui sairaalahoitoon.

Myös Ranskan Terence Tchiknavorian koki rinteessä kovia. Häneltä murtui miesten finaalissa sääriluu niin, että vamma piti leikata Etelä-Koreassa.

Lähtöpuomilla ei kysellä kuulumisia

Kilpailijat tietävät Vancouverin 2010 talvikisoissa ohjelmaan hyväksytyn skicrossin riskit, vaikka ratojen turvallisuutta pyritään kehittämään jatkuvasti. Pelon hallinta on keskeinen osa skicrossin kilpailusuoritusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kilpailija tietää kyllä, mitä on tapahtunut, jos vaikka karsinnoissa lähtö viivästyy. Sen tietää lähtöportilla, mutta yritän siinä tilanteessa vain säilyttää keskittymiseni, olympiavoittaja Leman kertoi suhtautumistaan onnettomuuksiin.

– Ja se on varmaa, ettei meistä kukaan ryhdy siinä tilanteessa kyselemään, kuka on kaatunut ja miten on käynyt.

Olympialaskuissa kaatumisia tuli suhteellisen paljon ja osa oli pahoja. Lemanin mielestä se on luonnollista.

– Tässä lajissa on aina riskinsä, mutta olympialaisissa lasketaan tavallista rohkeammin ja riskeerataan vähän isommin, Leman vahvisti.

Olympiavoiton lisäksi Leman on saavuttanut skicrossissa X Gamesin mestaruuden 2016.