Urheilu

"Pystymme ihan mihin vain" – Manninen uskoo olympiauran päättyvän kärkitaistoon

TIMO JAAKONAHO
Hannu Manninen Pyeongchangissa 22. helmikuuta.
Hannu Manninen Pyeongchangissa 22. helmikuuta.

Suomi saa tehdä urakalla töitä Pyeongchangin olympialaisten yhdistetyn kisat päättävän joukkuekilpailun päätöspuoliskolla eli 4x5 kilometrin hiihdossa. Mäkiosuus ei ollut huonointa mahdollista, mutta silti eroa kärkitaistoon piisaa. Hiihto-osuus alkaa kello 12.20 Suomen aikaa.

Ladulle lähtee ykkösenä Itävalta, ja kuusi sekuntia myöhemmin starttaa lajin ykkösmaa ja joukkuekisan voittoa kohti hyvinkin todennäköisesti jyräävä Saksa. Japani ja Norja lähtevät 19 ja 27 sekuntia Itävallan jälkeen, ja mitaliehdokkaista Ranska viidentenä minuutin ja yhdeksän sekunnin päässä kärjestä.

Seuraava kaksikko ladulle on sitten Tshekki ja Suomi, mutta eroa Itävaltaan on jo pikkuista vaille kaksi minuuttia. Mitalisijaan on lähdössä minuutin ja 39 sekunnin ero.

Suomi sai mäkeen hienon alun, kun koko kisojen ajan hyppynsä kanssa tuskaillut Ilkka Herola veti avaushyppääjistä toiseksi parhaan liidon. Nätti 133-metrinen aukaisi pitkään puristaneen henkisen lukon, Herola huokaisi hymy pitkästä aikaa kasvoilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Oli mahtava tuollaisesta sillasta vääntää tuollainen suoritus, Herola sanoi.

Lukon aukaisi laskuasennon värkkääminen uuteen uskoon.

– Riskillä vain iso muutos: radikaali asennon laskeminen, painaminen eteen ja sen jälkeen vaan niin paljon jalkaa keulalle kuin sieltä vain tulee. Ei edelleenkään mikään täydellinen, mutta riitti.

Nousseita toiveita laski Leevi Mutrun 108-metrinen, jonka myötä Suomi menetti pahimpiin kilpailijoihinsa nähden kymmeniä sekunteja.

– Täällä tullut toistakymmentä hyppyä, ja vaikeaa on ollut. Latasin parhaani enkä miettinyt noita edellisiä, mutta ei natsannut. Harmittaa, Mutru sanoi.

Hannu Mannisen 116-metrinen jäi sekin toiveista. Manninen kuitenkin uskoo, että upean uran viimeisessä olympiakilpailussa nähdään vielä kenties jopa mitalitaistoa. Kuten silloin aikoinaan Mannisen voittaessa täyden värisuoran olympiamitaleita joukkuekisassa 1998–2006.

– Meillä on niin vahva hiihtojoukkue, että pystymme ihan mihin vain. Nousemaan aika kaukaakin. Kun kärkeen syntyy porukka, siinä aina vähän kyttäillään, ja siihen porukkaan pystyy nousemaan. Uskon meidän olevan kärkitaistossa, sitten jossain vaiheessa kisaa, Manninen vakuutti.

Eero Hirvosen 133,5 metrin hyppy piti Suomen asemat.

– Nyt hypyt takana täällä, ja ainakin lähelle parasta päättyi. Ihan hyvä.

Suomen avaaja hiihto-osuudelle on Mutru, joka onnistui suurmäen henkilökohtaisessa kisassa ladulla hienosti. Hirmuhiihtäjä Herola riuhtoo eroa kiinni toisella osuudella, ja ladullakin varma tekijä Hirvonen lähettää sitten ankkuri-Mannisen matkaan. Toiveissa on, että vielä mitalitaistoon saakka.