Urheilu

Manninen varmuudeksi sivuun – Suomi nuorten voimin yhdistettyyn

Normaalimäen kisassa saumansa mäkiosuudella menettänyt Ilkka Herola on tuskaillut hyppynsä kanssa myös suurmäessä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Normaalimäen kisassa saumansa mäkiosuudella menettänyt Ilkka Herola on tuskaillut hyppynsä kanssa myös suurmäessä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomi teki rajun nuorennusleikkauksen Pyeongchangin yhdistetyssä, kun kisat jatkuvat tiistaina suurmäen kilpailulla. Normaalimäen kisassa suomalaisnelikon keski-ikä oli 26, ja se tipahti 21,5:een kuudessa päivässä.

Leikkauksen takana on lajilegenda Hannu Mannisen hienoinen epävireisyys. Ei niinkään kilpailullisesti, vaan terveydellisesti.

– Hannulla on keuhkoputkessa pientä ärsytystä. Lääkärien kanssa tultiin siihen tulokseen, ettei oteta riskiä. Haluamme huippukuntoisen Hannu Mannisen torstain joukkuekisaan, päävalmentaja Petter Kukkonen kertoi.

Mannisen ärsytyksen myötä Leevi Mutru tekee tiistaina olympiadebyyttinsä. Maanantain mäkiharjoitusten jälkeen hän oli varma, että debyytti ei koita, mutta iloinen uutinen sai päivällä murheellisen miehen illaksi ilostumaan.

– Olihan tämä (valinta) pieni yllätys, mutta suoraselkäisenä otan tämän vastaan. Olen pitänyt huolta, että olen kisakunnossa. Nyt debyytti, ja se on miksi tänne tultiin, Mutru makusteli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mutru ja normaalimäen tapaan joukkueessa oleva Arttu Mäkiaho eivät tiistaina luultavasti ole aivan kärkiporukoissa, eikä sinne olisi asiaa ollut Mannisellakaan. Joukkueen tykkiparia Eero Hirvosta ja Ilkka Herolaa sinne kuitenkin odotellaan.

– Hyppääminen on ollut tasaista, ei isompia ongelmia. Ja latu sopii minulle hyvin, tilanteen mukaan katsotaan sitten vauhdinjakoa. Toivotaan, ettei se ole sellainen kuin oli normaalimäen kisassa, pikkumäen koitoksessa kuudenneksi hitusen toiveista jääneen mäkiosuuden takia jäänyt Hirvonen mietti.

Hirvosesta poiketen Herola menetti mitalisaumansa normaalimäen kisassa täysin jo mäkiosuudella. Suurmäessä hyppy on kuitenkin pala palalta aukeamassa, mies uskoo.

– Vei muutaman hypyn päästä sisään optimaalisesti. Mutta tärkeintä on, että onnistuminen osuu kisaan. Olen fyysisesti kunnossa ja valmiina taistelemaan, koko yhdistetyn joukon parhaisiin hiihtäjiin lukeutuva Herola päätti.