Urheilu

Valtaosa Etelä-Korean olympiatapahtumista näkyy ilmaiskanavilla

TIMO JAAKONAHO

Ensi talven olympiakisoissa Etelä-Korean Pyeongchangissa suomalaiset tv-katsojat saavat totutella uudenlaiseen kanavasurffailuun, kun kisojen oikeudet on ensi kertaa jaettu kaupallisen Discoveryn ja Ylen välillä. Käytännössä tämä vaikuttaa tavalliseen tv-katsojaan miesten jääkiekon kohdalla.

Miesten jääkiekko on ainoa laji, jonka näyttämiseen Discoverylla on yksinoikeus. Discovery, jonka kanavia Suomessa ovat muun muassa ilmainen TV5 ja maksullinen Eurosport, esitteli televisiointikonseptiaan tiistaina Helsingissä.

Lainkin velvoittamana kaikki Suomen ottelut sekä turnauksen mitalipelit näkyvät suorina lähetyksinä TV5:llä. Muut miesten kiekkopelit karkaavat maksullisiksi.

Leijonien ottelut ja monet muut tärkeät kamppailut selostaa entinen F1-ääni Oskari Saari asiantuntijanaan Kimmo Timonen. Toinen jääkiekon pääselostaja on JP Jalo, jonka aisaparina toimii Antti Törmänen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Discovery on hankkinut studioon raskaan sarjan vahvistuksen, kun Teemu Selänne toimii Suomen päässä studioasiantuntijana.

Kaikkien muiden lajien paitsi miesten jääkiekon keskeiset tapahtumat nähdään suorina Ylen kanavilla ja Yle Areenassa.

Muiden lajien kohdalla tehdäänkin kahta päällekkäistä suomalaista tv-tuotantoa: esimerkiksi maastohiihto, ampumahiihto ja taitoluistelu näkyvät samaan aikaan sekä Ylellä että maksullisella Eurosportilla.

– Totta kai tiedämme, että kun Yle on ilmainen, niin sitä katsotaan enemmän. On kuitenkin kokemusta esimerkiksi yleisurheilun MM-kisoista, että kyllä meitäkin katsotaan, kun meillä on vahva tiimi, Discovery Networks Finlandin urheilupäällikkö Antti Haajanen arvioi.

Aikaeron takia kisatapahtumat Pyeongchangissa käydään Suomen aikaa aamuyöstä iltapäivään. Päivätyöläisiä varten TV5:llä näytetään kello 17 alkaen kohokohtia päivän lajeista.

Discoverylla on yksinoikeus näyttää Suomessa olympiaohjelmaa parhaana katseluaikana eli kello 19–21.

Kaikkein intohimoisimmat penkkiurheilijat eivät selviä kisojen katselusta maksamatta.

Kaikki mahdolliset olympialähetykset ovat nähtävissä ainoastaan Discoveryn maksullisessa Eurosport Player -nettipalvelussa. Tällä hetkellä sen hinta on 6,99 euroa kuukaudessa, eikä nykyisten tilaajien hintoja nosteta olympialaisten aikanakaan. Olympiakisoja varten palvelu kuitenkin hinnoitetaan uudelleen niille, jotka tilaavat sen vasta silloin.

Palvelun hinta julkistetaan pian. Haajasen mukaan se on hyvin kohtuullinen.

Eurosport Playerin kautta näkyvät kaikki kisoista tuotettavat tv-signaalit, ja vain sieltä näkee esimerkiksi kaikki miesten jääkiekko-ottelu suomenkielisellä selostuksella.

– Siellä ei yksikään curlingpää mene ohi, jos niin haluaa, Haajanen murjaisi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy