F1

Suomalaiskiritys Hamiltonin muistorikkaimpiin mestaruuksiin

JEAN-FRANCOIS GALERON

Heikki Kulta

Tietynlainen suomalaisympyrä sulkeutui, kun Lewis Hamilton valloitti jo neljännen maailmanmestaruutensa. Ensimmäiseen titteliin häntä tallikaverina McLarenilla sparrasi Heikki Kovalainen. Nyt tuorein tuli taas Mercedeksellä Valtteri Bottaksen kirittämänä.

Kovin erilaiset tunnelmat näillä kahdella suomalaiskuskilla oli seuratessaan tallikaverinsa huippusaavutusta.

– En voi olla onnellinen niihin tuloksiin, mitä saavutin. Virheitä sattui liikaa. Aina kun tunsin viikonloppuna, että sunnuntaina voin tapella voitosta, jokin meni pieleen. Sellaisen jälkeen kestää aina koota itsensä. Tulee raskaaksi, kun niin käy liian usein, Kovalainen tuumaili kauden päätyttyä Brasiliassa yhdeksän vuotta sitten.

– Kyllä ehdottomasti oikea mies voitti tällä kaudella mestaruuden. Lewis oli todella kova kaveri, jota on ollut vaikea päihittää. Välillä se onnistui minulta, mutta ei tarpeen usein. Lewis ansaitsi kaiken menestyksen, eikä se tule pelkästä lahjakkuudesta, sillä hän tekee myös kovasti töitä sen eteen. Ehkä ensi vuonna on sitten minun vuoroni, Bottas tunnusti sunnuntaina Meksikossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bottas on päihittänyt Hamiltonin nyt kuusi kertaa kauden 18 kisassa.

Kuinka ollakaan, kun Hamiltonia pyydettiin vertailemaan mestaruuksiaan, hän arvosti korkealle juuri tuon ensimmäisen ja tämän neljännen.

– Jokainen mestaruus on ollut vaikeasti saavutettava, ja tullut eri tavoin. Tietenkin se edellinen kaksi vuotta tuli erittäin hyvällä tasaisuudella, mutta oli erilainen kuin tämä. Henkilökohtaisesti tunnen kaikkein haastavimmiksi ne MM-taistot, missä kamppailemme kärjessä toista kilpailevaa tallia vastaan. Niinpä tässä oli samaa kuin siinä ensimmäisessä, kun vastassa oli historiaa tihkuva punainen Ferrari, millä Michael Schumacher voitti niin paljon kisoja mestaruuksia.

– Oli historian havinaa iskeä nyt sitä vastaan hopeisella miekalla.

– Olen ylpeä otettuani yhteen Sebastian Vettelin kaltaisen nelinkertaisen mestarin kanssa. Hän on huiman taitava, ja hänellä on tukena tiimi, joka tietää, miten mestaruuksia voitetaan. Se oli meidän taitava joukkomme heitä vastaan. Siinä on paljon taitoa ja osaamista.

– Näin jokaisen mestaruustaiston pitäisi mennä – ottaa kaikki irti kahdesta huipputiimistä. Tämä on ollut rankka kamppailu, ja toivon tällaisia taistoja mestaruudesta jatkossakin, Hamilton hehkutti.

Hamilton on nyt eniten mestaruuksia voittanut brittikuski. Arvonimen hän peri kolme titteliä valloittaneelta Jackie Stewartilta.

– Kestää aikansa, että kaikki uppoaa kunnolla tajuntaan. Parhaillaan liidän vielä seitsemännessä taivaassa. Onhan se siistiä – Britannian ennätys.

Hamilton joutui ratkaisevassa Meksikon kisassa kierroksella ohitetuksi. Edellisen kerran niin oli tapahtunut Espanjan kisassa 2013, jolloin hän ajoi ensimmäistä kauttaan Mercedeksellä.

Toto Wolff tavoitti tallipäällikkönä Red Bullin Christian Hornerin saavutuksen johdettuaan Mercedeksen neljättä kertaa peräkkäin tuplamestaruuteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka Wolff aluksi väitti vihanneensa koko Meksikon kisaa Hamiltonin mestaruuden varmistumisesta huolimatta, hän myöhemmin käänsi takkia.

– Kuka välittää, vaikka Lewis varvattiin. Kyse oli pelkästään lopputuloksesta. Hänet otettiin kierroksella kiinni, koska häneen törmättiin. Hän ei törmännyt kehenkään. Se oli täysin yhdentekevää, kuten yhdentekevä oli myös tämän kisan tulos mestaruuden kannalta.

– Olen tyytyväinen, miten se päättyi. Sebastianin olisi tarvinnut tulla vähintään toiseksi. Kun Max johti Valtterin ajaessa kakkosena, tiesimme, ettei se tule onnistumaan.

– Tiimille tämä oli näistä mestaruudesta se rankin, koska meillä oli ylä- ja alamäkiä uuden auton ja uusien renkaiden vuoksi. Oli hyväksyttävä faktat, ja yritettävä kehittyä, mikä oli meille hyvin hankalaa. Tavoitteen saavuttaminen repi meistä kaiken irti, Wolff painotti.