F1

Heikki Kullan F1-kolumni: Voittoisaa pettymystä

VEIKKO WAHLROOS

Kaksi voittoa on paras suomalaistulos yhdeksään vuoteen. Se ei kuitenkaan tyydytä sen paremmin täysosumat hankkinutta Valtteri Bottasta kuin varsinkaan tyhjin käsin jäänyttä Kimi Räikköstä.

Kaudella 2008 Räikkönen voitti kaksi kisaa ja Heikki Kovalainen säesti yhdellä ykköspaikalla. Sen koomin on ajettu yhdeksässä vuodessa viisi koko voitotonta kautta.

Bottas ilmoitti Austinin lehdistötilaisuudessa suoraan, että on pettynyt, jos voittomäärä ei tästä kasva enää kauden neljässä viimeisessä kisassa.

Räikkösen kohdalla ei edes kannata kysyä voitottomuudesta. Sitä on jatkunut nyt 91 kisaa peräkkäin sitten Australian kauden 2013 avausvoiton.

Räikkönen ei kuitenkaan ole yksin kurnivassa voitonnälässä. Fernando Alonso saa Austinissa täyteen 90 kisaa ilman täysosumia. Hänen viimeisin voittonsa on Ferrarilla Espanjasta kolme kisaa Kimiä myöhemmin. Räikkönen on kuitenkin vain yhden miinuksen edellä, koska häneltä jäi kaksi kauden 2013 viimeistä kisaa ajamatta.

Kaikkien aikojen ennätyskin on jo Räikkösen ja Alonson näköpiirissä. Riccardo Patrese ajoi aikanaan 98 kisaa ja 2402 päivää ennen kuin lisäsi Etelä-Afrikassa 1983 täydentämäänsä voittotiliään Imolan voitolla 1990.

Austinissa suomalaiskuskit eivät toistaiseksi ole päässeet edes palkinnoille. Voitolla sekin tyhjiö korjaantuisi komeasti.