Turun kesä

Taini Metsänkävijöiden valmennuspäälliköksi

Juha Taini aloittaa Metsänkävijöiden valmennuspäällikkönä lokakuun alussa.
Juha Taini aloittaa Metsänkävijöiden valmennuspäällikkönä lokakuun alussa.

suunnistus Vielä viime kaudella Suomen maajoukkuetta luotsannut Juha Taini aloittaa Turun Metsänkävijöiden valmennuspäällikkönä lokakuun alussa. Puheenjohtaja Kari Lehdon mukaan Taini tuo seuraan osaamista ja uskottavuutta.

– Nyt ei olla hakemassa yhden vuoden menestystä, vaan katsotaan pidemmälle eteenpäin, Lehto toteaa.

38-vuotias Taini ehti olla vuosikymmenen mukana Suomen suunnistusliiton valmennustehtävissä. Kuusi viimeistä vuotta hän työskenteli päävalmentajana. Tuoreen valmennuspestinsä ohella Taini jatkaa kestävyysvalmentajana Jämsän ammattiopiston ja lukion urheilulinjalla sekä valmentaa yksittäisiä urheilijoita.

Tehtävänsä Metsänkävijöissä Taini tiivistää kahteen päätavoitteeseen, jotka ovat lujasti kytköksissä toisiinsa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Viestimenestys on ykköstavoite, mutta pyrin myös kehittämään yksilöitä paremmaksi. Kun tähdätään suurviestimenestykseen, miehityksen on oltava tasokas, valmentaja tietää.

Käytännössä työ painottuu taitoleireihin, joista noin puolet järjestetään Suomessa ja puolet ulkomailla. Ensimmäinen leiri vie lokakuussa tuleviin Jukola-maisemiin Lahden seudulle.

– Voin keskittyä puhtaasti valmennukseen, sillä manageri Juha Suntila hoitaa leiri- ja matkajärjestelyt. Ne ovat haastavia, sillä leireille tulee urheilijoita seitsemästä maasta.

Taini on innostunut Metsänkävijöiden kansainvälisestä ilmapiiristä, jonka ytimeen hän leireillä pääsee. Maajoukkuemiehet tuovat mukanaan tuulahduksen kotimaansa kulttuurista ja harjoitteluopeista.

– TuMessa on kovia juoksijoita. On mielenkiintoista nähdä, miten he harjoittelevat. Kansainvälinen kuvio on motivoivaa ja kehittää varmasti myös minua valmentajana, Taini sanoo.

Hän arvioi Metsänkävijöiden miehistön maailman vauhdikkaimmaksi seurajoukkueeksi.

– Jos seitsemän miestä laitetaan juoksemaan 3 000 metriä, TuMen keskiarvoaika on alle kahdeksan ja puoli minuuttia. Fyysistä potentiaalia on todella paljon, mutta suurin kehitystarve on taitopuolella.

Miehistä vauhdikkain on belgialainen Yannick Michiels, jonka taito on vielä painottunut vahvasti sprinttiin. Maastomatkoilla ovat menestyneet etunenässä latvialaiset Edgars Bertuks ja Martins Sirmais.

Turun Metsänkävijät on yltänyt sekä Jukolassa että Tiomilassa parhaimmillaan toiseksi.