Moottoriurheilu

Suomalaiskattaus takaa Jyväskylän jännityksen

HANNU RAINAMO
Jari-Matti Latvala Toyota Gazoo Racing Yaris WRC:n testiajossa Jämsässä 13. heinäkuuta 2017.
Jari-Matti Latvala Toyota Gazoo Racing Yaris WRC:n testiajossa Jämsässä 13. heinäkuuta 2017.

Rallin MM-sarja jatkuu viikonloppuna kotimaisella Suomen MM-osakilpailulla, Neste Rallilla. Kilpailussa on WRC-luokassa upea suomalaiskattaus.

Toyotan suomalaistallin väreissä ajaa kova kolmikko Jari-Matti Latvala, Juho Hänninen ja Esapekka Lappi. Teemu Suninen ajaa nyt puolestaa toisen osakilpailunsa Ford Fiesta WRC -autolla.

WRC2-luokassa suomalaisista on myös mukana huippunimet Juuso Nordgren ja Jari Huttunen. Vastikään rallin SM-sarjan Tulevaisuuden Tähdeksi valittu Emil Lindholm taas kilpailee juniorien MM-sarjassa etuvetoisella Ford Fiestalla.

MM-pistetilanne on Jyväskylään lähdettäessä on erittäin mielenkiintoinen.

Fordin ranskalaiskiintotähti Sebastien Ogier johtaa edelleen sarjaa. Hän on napsinut pisteitä kaikista kilpailuista yhteensä 160. Toisena pistetaulukossa Hyundailla ajava belgialaispilotti Thierry Neuville, joka on vain 11 pistettä Ogieria perässä. Latvala on kolmantena 112 pisteellä. Juho Hännisellä on 30 pistettä, Esapekka Lapilla 20 ja Teemu Sunisella 13. JWRC-luokassa jo Puolassa kilpailleella Emil Lindholmilla puolestaan on pisteitä 5.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ralliviikon aikana ajetaan 25 erikoiskoetta, joiden kokonaispituus on 314,2 kilometriä. Kilpailu oheistapahtumineen sijoittuu Keski-Suomeen, Jyväskylään.

Klassisia erikoiskokeita ja pitkiä testiosuuksia

Tänäkin vuonna rallin Suomen osakilpailun polkaisee käyntiin Harjun kaupunkierikoiskoe torstai-iltana Jyväskylässä. Harjulle palataan uudelleen heti perjantai-iltana. Toisena rallipäivänä luvassa on peräti 12 erikoiskoetta, 145,71 kilometriä ja mahtipäivälle pituutta kertyy miltei 16 tuntia. Harjun lisäksi perjantaina ajetaan aamun erikoiskokeet Halinen, Urria ja Jukojärvi kahdesti ennen Äänekoski-Valtran ja Laukaan erikoiskokeita, joille suunnataan ennen ja jälkeen iltapäivällä ajettavaa Lankamaan erikoiskoetta.

Lauantain neljä erikoiskoetta ajetaan kukin kahdesti ja mukana on legendaarinen Ouninpohja, joka kulkee tänä vuonna päinvastaiseen suuntaan kuin viimeksi.

– Suomen MM-ralli on Monte-Carlon ohella yksi niistä monista kilpailuista, jonka kaikki haluavat voittaa - erityisesti, jos olet suomalainen. Painetta on tietysti ilmassa, mutta se on positiivista painetta. Tavoitteeni on selvä ja se on tietysti rallin voittaminen. Tunnen oloni itsevarmaksi, mutta en usko, että kotikilpailuedusta olisi suurta hyötyä suomalaisille ajajille enää. Joka vuosi ajetaan samat reitit, joten myös muut kuskit oppivat tuntemaan paikan yhtä hyvin kuin mekin. Odotan kunnon taistelua, korostaa Latvala.

– Olen ajanut Suomen MM-rallia paljon enemmän kuin muita kilpailuja, joten oloni on itsevarma. En halua asettaa mitään tiettyjä taviotteita itselleni, mutta aion ehdottomasti tehdä kaikkeni ja katsoa, kuinka korkealle se riittää. Suomessa ei ole valinnanvaraa, sillä ralli on niin nopea, ettei itse meinaa pysyä perässä. Suomessa täytyy olla hereillä heti ensimmäisestä mutkasta lähtien. Testien aikana kävimme läpi enimmäkseen jousitukseen liittyviä asioita ja nyt kaikki tuntuu hyvältä. Testin alussa satoi jonkin verran, mutta se on pääasiassa postiivinen juttu tietäen, että teiden pitäisi olla erittäin tiivitä ja hyvässä kunnossa muutenkin rallia varten, Hänninen hahmottelee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tulee olemaan erittäin mielenkiintoista päästä ajamaan kotikilpailuun ensimmäistä kertaa WRC-auton ratissa. Luulen, että meillä voi olla hyvä mahdollisuus nousta jopa podiumille, jos pystymme täydelliseen kisaa. Kaiken täytyy kuitenkin mennä saumattomasti, koska Suomessa tiet ovat erittäin haastavia. Meidän auton pitäisi olla oikein sopiva Suomen teille ja uskon, että aerodynamiikka ja moottori ovat meidän vahvat ominaisuutemme autossa. Tämä ralli tulee olemaan iso urakka kartturilleni Jannelle, hänen täytyy lukea nuotit nopeammin kuin koskaan aikaisemmin, Lappi luotailee.

– On aina mukava startata kotiralliin ja tänä vuonna siinä on vielä extralatausta, kun pääsen ajamaan WRC-autolla. Tiet ovat toki tuttuja ja todella nopeita, mutta moni unohtaa, että minulla ei ole juurikaan kokemusta Suomen MM-rallista. Puolassa olen ajanut nopeita pätkiä nelivetoisella ralliautolla, mutta en juurikaan Suomessa. Ja Ouninpohjaa en ole ikinä ajanut tähän suuntaan! Meidän täytyy tehdä parhaamme heti alusta lähtien, jos haluamme menestyä, Suninen summailee.