Urheilu

Yhdistyvät urheilujärjestöt uskovat joukkovoimaan

Nuoren Suomen puheenjohtaja Petteri Kilpinen (vas.), SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen ja Kuntoliikunta ry:n puheenjohtaja Juha Rehula tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina. Lehtikuva/ Martti Kainulainen.
Nuoren Suomen puheenjohtaja Petteri Kilpinen (vas.), SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen ja Kuntoliikunta ry:n puheenjohtaja Juha Rehula tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina. Lehtikuva/ Martti Kainulainen.

Neljän liikuntajärjestön yhdistyminen uudeksi järjestöksi näkyy tulevina vuosina eniten edunvalvonnan parantumisena, jos kaikki menee suunnitellusti. Hynttyynsä lyövät yhteen Suomen liikunta ja urheilu (SLU), Nuori Suomi, Kuntoliikuntaliitto ja Suomen Olympiakomitea.

– Suomalainen liikunta saa yhden äänen, iloitsi maanantaina perustetun järjestön ensimmäinen puheenjohtaja Petteri Kilpinen.

Nykymallissa järjestöillä on paljon päällekkäistä toimintaa, ja ne ovat myös samalla kukkarolla rahanjaossa.

– Kaikilla järjestöillä on hyvää asiaa, mutta toiminta ei ole ollut tehokasta, Kilpinen arvioi.

Uuden järjestön kärkitavoite on se, että Suomesta tulisi maailman liikkuvin urheilukansa. Etenkin lasten harrastamiseen laitetaan painoa niin, ettei raha ratkaisisi, mitä lapsi voi harrastaa

– Liikunnan pitää perustua monipuolisuuteen. Ei niin, että lapsi pelaa jääkiekkoa 13-vuotiaaksi, tippuu jengistä eikä urheile enää sen jälkeen missään lajissa, Kilpinen sanoi.

Noin vuoden valmistelun jälkeen järjestöissä on yhteinen tahto päällekkäisten toimintojen purkamiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Nyt ei ajatella yhtään vanhojen järjestöjen pohjalta, vaan organisaatio tehdään puhtaalta pöydältä tehtäväkuvien mukaan, Kilpinen sanoi.

Toiminnan painoalueet ovat seuratoiminnan laadun kehittäminen, liikunnallisen elämäntavan edistäminen, vaikuttaminen olosuhteisiin ja liikunnan edellytyksiin sekä huippu-urheilu.

Ensi töikseen järjestö aloittaa pääsihteerin haun. Yhdistyvissä järjestöissä on tällä erää kaikkiaan noin 80 työntekijää, ja uuden järjestön henkilövahvuus ratkeaa syksyn aikana.

– Kun henkilövalintoja tehdään, niin varmasti on paljon hakijoita, mutta vähän paikkoja, Kilpinen ennakoi.

Nuori Suomi ry:tä puolitoista vuotta vetänyt Kilpinen on uuden järjestön puheenjohtajana vain puoli vuotta. Vuoden 2013 alusta tehtävän ottaa Kuntoliikuntaliiton Juha Rehula puoleksi vuodeksi, ja hänen jälkeensä puoli vuotta jatkaa SLU:n Timo Laitinen.

Olympiakomitealle kiertävää puheenjohtajuutta ei tule, mutta olympia- ja paralympiaurheilulla on kaksi hallituspaikkaa kymmenhenkisessä hallituksessa.

TS–STT