Urheilu

Squashin maailman ykkönen kävi kovan tien kärkipelaajaksi

PETTERI REPO
Ranskan Gregory Gaultier Helsingissä 27. huhtikuuta.
Ranskan Gregory Gaultier Helsingissä 27. huhtikuuta.

Ranskalainen Gregory Gaultier hallitsee maailman squashkenttiä säästämättä itseään. Gaultier harjoittelee kaksi tai kolme kertaa päivässä ja kiertää ympäri maailmaa pelaamassa 12–13 turnausta vuodessa.

Lauantaina Gaultier johdatti Ranskan EM-joukkuemestariksi. Ranska kukisti Helsingissä pelatussa finaalissa Englannin, ja Gaultier voitti omassa ottelussaan Nick Matthew'n 3–1.

Harrastus alkoi nelivuotiaana, sillä laji oli nenän edessä. Gaultierin vanhemmat omistivat squashallin Epilanissa, Koillis-Ranskassa.

13-vuotiaana Gaultier siirtyi kansalliseen akatemiaan, jossa harjoitteli ja kävi koulua.

– Tällainen toiminta koskee Ranskassa monia lajeja. Sillä oli iso merkitys urani kannalta, Gaultier kertoi Helsingissä EM-joukkuekilpailuissa.

Gaultierin ura ei ole ollut silkkaa voittokulkua, vaan enemmänkin vaikeuksista voittoon -tarinaa. Vuonna 2000 Gaultier pelasi juniorien MM-finaalissa, mutta hävisi Egyptin Karim Darwishille. Seuraavana vuonna hän voitti arvostetun British Junior Openin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Urakehitys jatkui, ja vuonna 2006 hän pelasi miesten MM-finaalissa Australian David Palmeria vastaan. Gaultier johti peliä 2–0 ja hänellä oli viisi ottelupalloa, mutta hän hävisi lopulta 2–3.

Gaultier hävisi MM-finaalin myös 2007, 2011 ja 2013, mutta ranskalaisen motivaatio ja itseluottamus kantoivat maailman ykköseksi. Vuonna 2016 Gaultier viimein voitti MM-kultaa.

– Kurinalaisuus ja kaikkien osa-alueiden huomioiminen ratkaisee. Tiimini auttaa minua ymmärtämään kehoani ja sen rajoja. Se takaa oikean harjoittelun, Gaultier kertoi.

Gaultier aikoo jatkaa uraansa niin kauan kuin harjoitteleminen ja pelaaminen tuntuvat hyviltä.

– Haluan lopettaa urani huipulla, kenties jonkun hyvin menneen turnauksen jälkeen. Squash on antanut minulle valtavasti. Haluan jonain päivänä kiittää sitä ja antaa takaisin tavalla, mikä parhaiten palvelee lajia.