Urheilu

Ratapyöräilijä Simola väsyi kisareissuihin

TS/MARTTIINA SAIRANEN
Mika Simola saapui juuri Hongkongin MM-reissusta, mutta keskiviikkona hän kasasi jo pyöräänsä ensi viikon pitkille lenkeille.
Mika Simola saapui juuri Hongkongin MM-reissusta, mutta keskiviikkona hän kasasi jo pyöräänsä ensi viikon pitkille lenkeille.

Ratapyöräilijä Mika Simola ajoi pääsiäisenä viimeisen kilometrinsä MM-tasolla. Maalissa tuntui tyhjältä mutta silmäkulmat jäivät kostumatta.

– Luulin että olisi haikeampi olo. En ollut pettynyt enkä iloinen. Kisasuoritus oli niin perustasoa kuin olla voi. Mitäänsanomaton harmaa konttoripäivä, Simola huokaisee.

Kilometrin aika-ajoon oli matkattava aina Hongkongiin asti, mutta kiertäminen ympäri maailman saa nyt jäädä. Simola on väsynyt reissaamiseen. Hän on joutunut kisoissa kantamaan yhtä aikaa urheilijan, huoltajan ja joukkueenjohtajan taakan.

– Tiedostin jo talven aikana, että MM-kisat päättävät jonkinlaisen ajanjakson urheilijaurallani. Ei ole hauskaa matkustaa yksin 85 kilon laukkujen kanssa. On jopa helpotus, että siitä stressistä ja pakkopullasta pääsee eroon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kilpailuja Simola jää silti kaipaamaan. Vaikka huippu-ura on ohi, hän nauttii edelleen urheilusta.

– En ole menettänyt paloani pyöräilyyn. Päinvastoin. Olen vasta 31-vuotias. Pelkään, että paloa on jopa liikaa, Simola naurahtaa.

Hän painottaa, ettei tilanne ole aivan selvä. Jos kevään ja kesän aurinkoiset pyörälenkit vievät mennessään, Simola saattaa kilpailla vielä syksyllä Berliinin EM-kisoissa.

– Se on oma optioni, ei niinkään tavoite. En lähde EM-kisoihin, jos en ole kunnossa.

”Urheilijan ura ei ole virka vaan etuoikeus.”

Mika Simola

Vaikka pyöräilijä on uupunut kiertolaiselämään, hän puntaroi hymyssä suin uraansa. Hauskat tarinat radalta ja tien päältä kulkevat hänen mukanaan aina.

– Urheilijan ura ei ole virka vaan etuoikeus. Pyöräily on antanut minulle loistavia kokemuksia loistavien ihmisten kanssa. Olen nähnyt läheltä kansainvälisen huippupyöräilyn, vaikka en yltänyt aivan Euroopan ykkösketjuun, Simola toteaa.

Hän on tyytyväinen mitattuaan omat rajansa – amatöörinä ammattilaisten joukossa. Varusteissa Simola ei antanut tasoitusta, mutta toimintaympäristö on ollut vaativa.

– Viime talven harjoittelin yksin ja pääasiassa kotona sisällä. Toki kyse on yksilölajista, mutta olin älyttömän yksin koko ajan.

Ennen MM-kisoja Simola asui puolitoista kuukautta Tanskassa pienessä parakissa, jossa oli sänky, jääkaappi ja vedenkeitin. Urheilu vaatii uhrauksia, mutta Suomessa valitettavan harva arvostaa vain kovia tuloksia. Simola kokee jääneensä vaille arvostusta jopa omassa lajissaan.

– Näillä tuloksilla sitä ei vielä saa.

Simola antaa kiitosta vaimonsa ja seuransa Turun Urheiluliiton tuelle. Seuraväestä erityisesti entinen olympiapyöräilijä Mauno Uusivirta on jaksanut kannustaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Hän on tukenut sen takia, että on nähnyt minun panevan peliin sen mitä pystyn, Simola tietää.

Myös Simola haluaa kilpauransa päätyttyä auttaa pyöräilijöitä, jotka tekevät kaiken täysillä. Jo urheilu-uran aikana hän on valmentanut myös muita.

– Jatkossa haluan työskennellä, en harrastaa, vaan työskennellä valmentajana ja managerina.

– Haluan olla tuomassa urheilijoita kansainväliseen ympäristöön, jotta pystyn omilla kokemuksillani pehmentämään muitten pyrkimyksiä täyttää haaveensa, Simola sanoo.

Hänen valttinaan ovat urheilijana ammennetut opit ja hyvät verkostot Eurooppaan. Valmentajana Simola on jopa valmis taas reissaamaan – yhdessä urheilijan kanssa.

Kuka

Mika Simola

Syntynyt: 24.8. 1985 Turussa.

Seura: Turun Urheiluliitto.

Paras saavutus: Kilometrin SE-aika 1.04.641 ratapyöräilyn MM-kisoissa Lontoossa 2016.

Saavuttanut useita Suomen mestaruuksia ja SM-mitaleita ratapyöräilyssä sekä maantiepyöräilyssä SM-pronssia 2012 ja 2013.

Valmentaa maajoukkuetason aikuispyöräilijöitä ja nuorten SM-mitalisteja.

Näytä lisää